Binnenland
WNL

Angela de Jong over rel The Voice of Holland: 'Hier wordt een beerput opengetrokken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Angela de Jong over rel The Voice of Holland: 'Hier wordt een beerput opengetrokken'

Het nieuws over seksueel wangedrag rond The Voice of Holland gaan verregaande gevolgen hebben, zegt Angela de Jong. "Met alle onthullingen die we de afgelopen tijd hebben gehad lijkt het wel alsof de MeToo-beweging nu pas in onze showbizzwereld loskomt”, aldus de AD-columnist bij het WNL-programma In de Kantine op NPO Radio 1.

"Wat ik vandaag heb gelezen, maakt me bang voor wat er nog meer komt. Ik ben heel benieuwd welke beerput open gaat", aldus De Jong. De mediakenner van het Algemeen Dagblad zegt verrast te zijn over de beschuldigingen.

RTL meldde eerder vandaag voorlopig te stoppen met het uitzenden van The Voice of Holland na berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de show. Het stilleggen van de tv-show volgt op onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS, dat donderdag met een uitzending komt over de misstanden.

'Hier zijn hele gezinnen met kinderen bij betrokken'

De Jong noemt het stopzetten van The Voice in ieder geval "slim en moedig van RTL", en denkt dat de talentenshow dit seizoen niet meer terugkeert. De vraag is wat voor gevolgen dit nieuws gaat hebben voor het media-imperium van John de Mol.

Fidan Ekiz – presentator van In de Kantine – vindt dat BNNVARA de uitzending van BOOS, waarin de beschuldigingen worden onderbouwd, zo snel mogelijk online moet zetten. "Hier zijn hele gezinnen met kinderen bij betrokken", zegt zij. "Het schaadt mensen als Tim Hofman tot donderdag wacht om zijn uitzending online te zetten."

Jeroen Rietbergen

Het Openbaar Ministerie ontving eerder deze week een aangifte tegen Ali B. Tegen De Telegraaf zegt Ali B 100 procent overtuigd te zijn van zijn onschuld.

Leider van de band in het programma, Jeroen Rietbergen, liet vandaag weten direct te stoppen met medewerking aan The Voice. Hij bevestigt relaties 'van seksuele aard' te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma en heeft een uitgebreide verklaring gedeeld.

Daarin zegt Rietbergen onder meer dat er destijds voor zijn gevoel nooit sprake was van een machtspositie, maar dat hij zich er inmiddels zeer bewust van geworden is 'dat zijn eigen perceptie helemaal niet relevant is'. De Jong zegt daarover: "Hij is de zwager van John de Mol en de man van Linda de Mol. Dus hij kan carrières maken en breken. De banden die hij heeft zijn al genoeg."

'Moed nodig om hiermee naar buiten te komen'

De Jong benadrukt dat The Voice-kandidaten met goede hoop meedoen aan de talentenjacht, en dat zij in werelden terechtkomen waar het om geld en macht draait. Ook worden BN’ers vaak snel vertrouwd door hun status.

"Die kandidaten denken: die coach kan mij heel ver brengen, en dan belanden ze uiteindelijk in iets waar ze zich gedwongen voelen om dingen te doen omdat ze denken: hij is toch wel heel erg belangrijk voor mijn carrière." Het vergt volgens De Jong heel veel moed om met dit soort nieuws naar buiten te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie