Cultuur & Media
EO

The Voice: 'Niet toevallig dat #MeToo weer gebeurt in de amusementssector'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Voice: 'Niet toevallig dat #MeToo weer gebeurt in de amusementssector'

Volgens journalist en voormalig tv-recensent Jean-Pierre Geelen is het 'niet toevallig' dat een schandaal zoals bij The Voice of Holland opnieuw in de amusementssector plaatsvindt. "Machtsongelijkheid zie je elders ook, maar in de amusementswereld zijn de belangen nog groter en is de ongelijkheid nog veel groter", zei hij in Dit is de Dag.

Seksueel wangedrag bij The Voice: incidenten of dieper probleem?

Video niet beschikbaar

De #MeToo-beweging ontstond in de filmwereld, bij Harvey Weinstein. Ook daar is sprake van grote ongelijkheid, zegt Geelen, vergelijkbaar wat er nu over The Voice naar buiten komt. "Bij The Voice heb je te maken met meiden van 16, 17, 18 jaar, onbeschreven bladen, die wordt beloofd dat ze kunnen doorbreken in de wereld van de roem. Dan heb je een paar beslissende figuren die eigenlijk alles voor je zijn. Dat is een hele ongelijke situatie."

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin valt het ook op dat het Hilversumse wereldje heel klein is, wat de afhankelijkheid van mensen die het 'gemaakt' hebben alleen maar groter maakt. "Je hebt te maken met jonge mensen, of ze nou meer-of minderjarig zijn, die zeer gedreven zijn met maar één doel: ze willen doorbreken. Dat is wat ze voor ogen hebben. En ja, dat maakt ze kwetsbaar."

"Alle plekken waar grote machtsongelijkheden spelen, zijn kwetsbaar voor seksueel overschrijdend gedrag", analyseert antropoloog Marijke Naezer, die seksuele ongelijkheid onderzoekt. Bandleider bij The Voice Jeroen Rietbergen verklaarde zich er destijds niet van bewust te zijn dat er een machtsverschil was. "Dat getuigt van een enorm gebrek aan kennis over macht," vindt Naezer. "Natuurlijk had hij een machtspositie als bandleider en medewerker van het programma! Maar ook als lid van de familie De Mol natuurlijk."

Hypocriet

Rietbergen is ondertussen opgestapt als bandleider, maar pas nadat de onthullingen naar buiten kwamen. "Dit speelde al jaren geleden en nu ineens voelt hij zich geroepen om excuses te maken en zich terug te trekken," zegt Geelen.

Jeroen Rietbergen en Linda de Mol waren een poos uit elkaar nadat uitkwam dat de bandleider overspel gepleegd had, maar inmiddels waren ze weer bij elkaar. De recente boetedoening van de bandleider vindt Geelen 'hypocriet'. "Dat is toch wel rijkelijk laat? Hoe oprecht ben je dan met je excuses, als je er pas mee naar buiten komt als het aan het licht komt? Als het niet naar buiten kwam, was er geen centje pijn geweest." In een verklaring laat Linda de Mol op maandag weten dat zij en Rietbergen inmiddels uit elkaar zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie