Binnenland
WNL

Schrijfster Lale Gül met meerdere producenten in gesprek over verfilming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijfster Lale Gül met meerdere producenten in gesprek over verfilming

Schrijfster Lale Gül is met meerdere producenten in gesprek over een film of serie over haar boek Ik ga leven. Dat vertelt de schrijfster in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Er zijn iets van twintig filmproducenten die een aanvraag hebben gedaan voor de verfilmingsrechten. Daarvan heb ik vijf partijen geselecteerd die ik zie zitten. Daarmee ben ik in gesprek."

Schrijfster Lale Gül met meerdere producenten in gesprek over verfilming

Het zou gaan om het produceren van een film of serie over haar boek. "Dat is zeer uniek, want het bestaat nog niet. Wereldwijd is er nog geen serie of film met een hoofdpersonage met een hoofddoek die een niet-moslim-vriend er op nahoudt en van alles doet wat niet mag." Dat zo'n productie er nog niet is, komt volgens Gül doordat het onderwerp te controversieel zou zijn.

Er is zowel interesse in een bioscoopfilm als in een serie op de NPO of Netflix, zegt Gül. "Ik heb nog geen beslissing genomen, ik weet niet wat de mooiste vorm is om mijn verhaal in te gieten." Ook weet Gül nog niet of ze de verfilming uit handen geeft of bij de productie betrokken wil worden.

Bedreigingen

De schrijfster kreeg veel lof, maar ook veel bedreigingen na de publicatie van haar boek. Zij werd door Elsevier Weekblad genoemd als een van de '30 talenten onder 30' en is genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. Vanuit islamitische kringen kwamen ook veel bedreigingen. "Ik heb iets van 70 bedreigingen gekregen, die liggen nu bij de politie." De schrijfster kreeg meerdere malen bedreigingen met foto's van geweren toegestuurd. "Maar ook dingen als 'Sharia4Holland gaat jou vinden' en 'we hebben overal spionnen dus pas maar op'."

Binnenkort is er een rechtszaak tegen twee bedreigers die ook foto's van geweren stuurde. "Eentje zit vast. De ander is vijftien jaar, dus die zit niet vast vanwege het jeugdstrafrecht. Die had wel al een rechtszaak gaande vanwege een bommelding. Soms denk ik echt: waar ben ik in beland?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie