Binnenland
BNNVARA

Nationaal Rapporteur: 'Verslaving moet hoger op de politieke agenda'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Rapporteur: 'Verslaving moet hoger op de politieke agenda'

Jaarlijks overlijden zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik en 10.000 aan de gevolgen van alcoholgebruik. Daarom luidt de Nationaal Rapporteur Verslavingen de noodklok. Volgens hem realiseert bijna niemand zich dat die cijfers zo hoog zijn. Daarom roept de rapporteur in De Nieuws BV politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen op om verslaving hoger op de agenda te zetten.

Video niet beschikbaar

De Nationaal Rapporteur Verslaving richt zich op alle verslavingen: van alcohol, tabak en drugs, tot gedragsverslavingen zoals gokken en seksverslaving. Gegevens over verslaving worden in Nederland verzameld door LADIS, het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem.

'Weten niet hoe groot verslavingsprobleem in totaal is'

Jeroen Wesselink van LADIS vertelt dat in 2024 bijna 69 duizend mensen in de verslavingszorg terechtkwamen. De grootste groep daarvan had een alcoholprobleem. Ook stijgt het aantal mensen met gokproblemen nog steeds en komen er ook mensen binnen met verschillende verslavingen, wat zorgt voor een complexere zorgvraag.

Waarom er zo weinig oog voor de verslavingsproblematiek is, komt ten eerste doordat mensen zelf een drempel voelen om erover te praten. Dat kan erin resulteren dat verslaving verborgen blijft. Dan is ook de drempel om hulp te vragen groot, zegt Schellekens.

Gevolgen van verslaving

"De cijfers die we nu horen gaan over mensen die in zorg zijn. (...) Dat maakt dat we eigenlijk niet weten hoe groot het verslavingsprobleem in Nederland in totaal is", aldus Schellekens. Dat veel mensen een mening hebben over verslaving is volgens Schellekens een ander punt dat het nog onder de radar blijft: "En het is niet een heel toegankelijk onderwerp."

De gevolgen van verslaving raken natuurlijk eerst het individu zelf en de mensen die naast iemand staan, maar ook raakt het de maatschappij. Daarbij kun je denken aan werkverlies, kosten rondom gezondheidszorg maar ook bijvoorbeeld koppeling met overlast en geweldsincidenten die kunnen plaatsvinden.

Hoger op politieke agenda

Kortom: het is volgens Schellekens belangrijk dat de politiek verslaving hoger op de agenda zet. Ook al is het niet een dossier waar ze 'de meeste stemmen mee zullen trekken', zegt Schellekens. "De politiek moet erover nadenken vanuit medemenselijkheid en vanuit economische perspectief. (...) Het moet een beleidsprioriteit zijn."

Bovendien zijn er andere dossiers waar voor mensen misschien meer de nadruk op ligt bij de verkiezingen: wonen en werk bijvoorbeeld. Terwijl: "Met deze aantallen kan het bijna niet anders dan dat de meeste mensen iemand kennen in een bepaalde nabijheid die worstelt met verslaving en de gevolgen daarvan", legt Schellekens uit.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie