Cultuur & Media
KRO-NCRV

Een maand lang zonder social media? 'We moeten ons afvragen of dit in onze samenleving past'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een maand lang zonder social media? 'We moeten ons afvragen of dit in onze samenleving past'

Een maand lang geen social media gebruiken in mei. Een actiegroep roept Nederlanders op om dat massaal te doen. Met zoveel desinformatie op de verschillen kanalen en kwetsbare mensen die in een algoritmische fuik terechtkomen, maar ook gezondheidsproblemen en anorexia-groepen, wil de organisatie dat we een maandje stoppen met scrollen en uit onze bubbel stappen. "We lijden collectief en individueel onder social media en dat gaat met name over de controle over onze aandacht", zegt Jan Bruin, initiatiefnemer van Mei Social Vrij, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bruin hoopt van harte dat dit initiatief een "groter geluid" wordt binnen de samenleving. Op zijn eigen dieptepunt zat Bruin zomaar 10 uur per dag op zijn accounts. "De sociale media zijn ook veranderd, minder positief en gezellig", zegt Bruin. Toen leek het hem tijd om actie te ondernemen.

'Kan geen kwaad'

Niet iedereen heeft issues met hun social media-gebruik. "Het hangt van je persoonlijkheid en je gevoeligheid af", erkent Bruin. Deze maand staat dan ook vooral in het teken van bewustwording. Columnist Frida Boeke is ambassadeur van het initiatief en spoort mensen ook aan om na te denken over minderen. "De aandacht voor elkaar, daarover nadenken kan geen kwaad."

Depressie en radicalisering

Boeke is zelf ook "verslaafd" aan de platforms, maar heeft een aantal regels voor haarzelf opgesteld, zoals niet gelijk na het opstaan social media openen. Psycholoog Thijs Launspach snapt dat het voor sommigen een "verrijking" van hun leven is, maar stelt dat de "kwalijke gevolgen" van social media-gebruik daar niet tegenop wegen. "Sommige mensen ervaren behoorlijke gevolgen, zoals depressie of radicalisering."

Positieve invloeden

Hoewel dat maar voor "een groep" mensen geldt, zit "iedereen" op sociale media en is dus groep dus uiteindelijk alsnog behoorlijk groot, meldt Launspach. "Stoppen of minderen met een sociaal platform heeft best wel positieve invloeden op je mentale gezondheid. De eerste paar dagen hebben mensen ontwenningsverschijnselen."

Ontwenningsverschijnselen

Launspach deelt dat minderen of stoppen ertoe zal leiden dat je naar iets gaat zoeken om dat scrollen te vervangen. "Pas na een paar dagen zal je verlichting en rust in je hoofd ervaren." Die "digitale fopspeen" ben je dus niet zomaar van af. "Het zijn verslavende technieken die uitdrukkelijk verslavend bedoeld zijn. We moeten ons afvragen of dit in onze samenleving past. Een leven zonder social media zou voor iedereen nog beter zijn."

Beller Koosje vindt social media "nuttig", maar het neemt "bijzonder weinig" tijd van haar dag in beslag. "Ik vind het moeilijk te begrijpen dat mensen zo verslaafd zijn aan hun telefoon." Schminkfluencer Ingrid Breugelmans begrijpt de campagne, maar voor haar is het onderdeel van haar werk. "Het beheerst m'n leven niet."

Luisteraar Frederieke Nabben vindt het moeilijk om te minderen of helemaal te stoppen. "Jongeren en studenten zitten er allemaal op, maar krijgen ook stress als ze hem wegleggen en vrezen iets te missen." Bo van Leek, initiatiefnemer van Smartphone Vrij Opgroeien, hoopt dat kinderen minderen, maar geeft hen ook een taak. "Kinderen moeten hun ouders ook een spiegel voorhouden" over hun social media-gebruik.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie