Binnenland

Nieuwe belastingplan van demissionair kabinet gaat volgens GroenLinks niet ver genoeg

BNNVARA
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe belastingplan van demissionair kabinet gaat volgens GroenLinks niet ver genoeg

Het nieuwe belastingplan van het demissionaire kabinet gaat niet ver genoeg, vindt GroenLinks. "Het bevat gaten", zegt Tweede Kamerlid Senna in De Nieuws BV. "Als het echt menens is, moeten we gaan voor de beste wet die we kunnen maken samen."

Deze week debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe belastingplan van het demissionaire kabinet. Met het plan wil D66-staatssecretaris Vijlbrief onder andere belastingontwijking door multinationals tegengaan. "Als wij serieus werk willen maken van belastingontwijking aanpakken, als willen dat onze burgers ons vertrouwen dat we grote bedrijven belasten, dan moeten we dit doen", zei hij eerder in De Nieuws BV. Kortom: streng beleid.

"Gelukkig is er een missionaire Kamer om de staatssecretaris wat verder te helpen en de gaten te dichten", reageert Kamerlid Senna Maatoug. "Als het echt menens is, moeten we gaan voor de beste wet die we kunnen maken samen." Volgens GroenLinks gaan de plannen van Vijlbrief namelijk niet ver genoeg. "Het demissionaire kabinet legt plannen neer, maar er zitten echt nog gaten in", aldus het GroenLinks-Kamerlid.

Buitenlandse beleggers en opknippen bedrijven

Als voorbeeld heeft Maatoug het over buitenlandse beleggers: "Als een persoon een huis koopt in Amsterdam, bijvoorbeeld vanuit Frankrijk, dan betaal je belasting. Doe je dat via een beleggingsfonds, als buitenlandse belegger, dan hebben we opeens een uitzondering: dividendbelasting. Dat vinden wij ontzettend onlogisch. Daarvan zeggen we, het regent, we zitten midden in een wooncrisis: dat soort gaten moeten we ook nu dichten." Daarnaast is het in Nederland makkelijk om een bedrijf op te knippen voor belastingvoordelen. "En dat zien we dan ook", zegt Maatoug. "Dat opknippen moeten we minder aantrekkelijk maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fiscale voordelen voor grote bedrijven in Nederland

Nederland is een gewild investeringsland voor multinationals, vanwege gunstige fiscale regelingen. Zo is het is nog altijd mogelijk om via Nederland geld door te sluizen naar landen met extreem lage belastingtarieven. Crocs en Uber bijvoorbeeld vonden de afgelopen jaren een nieuwe weg om via Nederland belasting te ontwijken.

Maatoug: "De vraag aan andere politieke partijen is: blijven we toestaan dat bedrijven belasting ontwijken, of roepen we het een halt toe? Als andere partijen nu niet voor deze amendementen stemmen dan houden grote bedrijven deze mogelijkheden. Het is oneerlijk ten opzichte van iedereen die wel gewoon belasting betaalt voor het publieke belang."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie