1 op 1
KRO-NCRV

Dilan Yeşilgöz: nieuw kabinet moet knoop doorhakken over kernenergie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilan Yeşilgöz: nieuw kabinet moet knoop doorhakken over kernenergie

Een nieuw kabinet moet volgens demissionair klimaat-staatssecretaris Dilan Yeşilgöz (VVD) een beslissing nemen over het wel of niet bouwen van een nieuwe kerncentrale. "Anders ben je te laat voor de periode 2030-2040", zegt ze bij 1 op 1. Volgens de bewindsvrouw zijn private bedrijven onder bepaalde voorwaarden best bereid om een centrale te bouwen.

Trein of vliegtuig?

Het liefst wilde ze vandaag met de trein naar Glasgow. Maar omdat de demissionaire staatssecretaris voor Klimaat & Energie aan andere werkzaamheden vast zat, moest ze toch kiezen voor het vervuilende vliegtuig. "Maar uiteraard compenseren we de co2-uitstoot, zoals bij alle overheidsvluchten."

Nadat de regeringsleiders vorige week de koppen bij elkaar staken, en Mark Rutte opriep tot "actie in plaats van blabla", komen de verantwoordelijke bewindslieden deze week naar Schotland om de zogeheten punten en komma’s op papier te zetten. En op maandagochtend was er gelijk al groot nieuws.

Investeren fossiele projecten buitenland

Nog voordat Yeşilgöz in het vliegtuig was gestapt, werd bekend dat Nederland een verklaring om niet meer te investeren in buitenlandse fossiele projecten toch zou ondertekenen. Het demissionair kabinet had de vorige nog geweigerd, omdat men dat aan het volgende kabinet wilde overlaten.

"We zagen het aantal landen dat meedeed groeien", legt Yeşilgöz uit aan Sven Kockelmann. "Om een gelijk speelveld te creëren was het dus belangrijk dat wij ook tekenden. Bovendien vroeg een deel van de Tweede Kamer ook om dit nogmaals te bestuderen."

China

Pessimistisch is de VVD’er eigenlijk nooit, dus ook nu reist ze met een goed gemoed naar Glasgow. "Wij gaan als Nederland samen met andere landen voor een co2-reductie van 55 procent. Hopelijk stimuleert dat andere landen als China en toont het hen dat de vergroening van energie echt gaat gebeuren."

Wel erkent Yeşilgöz dat er nog een hoop moet gebeuren. "We doen het goed, maar nog niet goed genoeg. Doelen zijn natuurlijk mooi, maar het nakomen van de beloftes is veel belangrijker." Hoe dat precies moet gebeuren, is volgens de demissionair staatssecretaris niet aan haar. "Daar gaat mijn opvolger natuurlijk over." Maar wel erkent Yeşilgöz dat kernenergie mogelijk een onderdeel van de oplossing kan zijn. "Alleen met wind en zon komen we er niet, en met gas zijn we afhankelijk van landen als Rusland. Dat heb ik liever niet."

Kernenergie

Er lopen op dit moment verschillende scenariostudies over kernenergie, aldus Yeşilgöz. "Die wetenschappelijk studies moeten leidend zijn bij het maken van de beslissing." Private bedrijven zouden volgens haar best bereid zijn om in te stappen bij de bouw van een kerncentrale. "Zolang het rijk haar deel bijdraagt en er bekende technieken worden gebruikt." Wel moet de knoop binnenkort worden doorgehakt als het aan Yeşilgöz ligt. "Anders ben je te laat voor de periode 2030-2040. Het volgende kabinet moet een beslissing daarover maken."

Yeşilgöz laat weten beschikbaar te zijn voor een volgende ambtstermijn in een eventueel Rutte IV. "Maar ik ben alleen bezig met wat ik op dit moment aan het doen ben. De rest komt later wel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie