Buitenland
KRO-NCRV

GroenLinks: pak vliegtuigmaatschappijen Belarus en Rusland aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks: pak vliegtuigmaatschappijen Belarus en Rusland aan

Loekasjenko moet hard aangepakt worden om zijn tactiek te stoppen Europa te destabiliseren door vluchtelingen op te halen en de EU-grenzen over te sturen. Dat vindt Tom van der Lee, Kamerlid en de buitenlandwoordvoerder voor GroenLinks. “De president van Belarus gebruikt de vluchtelingen als wapen”, zegt hij bij 1 op 1.

Het probleem zal niet makkelijk op te lossen zijn, beaamt Van der Lee. Maar muren bouwen langs de grens zoals de Polen willen, “is geen oplossing”. “Er moet wel grensbewaking zijn bij de Europese buitengrens. Europa moet een veel eensgezinder immigratiebeleid voeren. Nu laten we ons tegen elkaar uitspelen en daar wordt misbruik van gemaakt.”

Van der Lee vindt wel dat vluchtelingen die recht hebben op asiel ons moeten kunnen blijven bereiken. Hoe kun je dat controleren in deze chaotische situatie aan de grenzen bij Polen en Litouwen? “Er is nu een noodsituatie afgekondigd en mensen worden vastgehouden. Maar er wordt ook met ze gesproken.”

'Hoofd koel houden'

“Wat voorkomen moet worden, is dat deze mensen als pionnen worden gebruikt in dit conflict met Belarus dat al jaren mensenrechten schendt.” De grens met Polen is volgens het Kamerlid bewust uitgekozen door Loekasjenko omdat de banden tussen de EU en Polen toch al onder spanning staan. “Het doel is die spanning verder op te voeren. De EU moet het hoofd koel houden in haar reactie.”

“We moeten de druk verhogen”, aldus Van der Lee, zodat Loekasjenko niet langer vluchtelingen kan ophalen in landen als Irak om ze in zijn eigen land weer de grens over te zetten naar. Een mogelijk drukmiddel is het aanpakken van luchtvaartmaatschappij Belavaria. “Stel paal en perk aan het leasen van vliegtuigen door deze maatschappij. Dit moeten we samen doen als Europese Unie.”

Sancties Rusland en Belarus

Ook het Russische Aeroflot dat meehelpt aan het vervoeren van vluchtelingen, moet aangepakt worden door bijvoorbeeld het beperken van landingsrechten, vindt Van der Lee. En die sancties voor Rusland zouden niet alleen vanwege hun hulp aan Belarus moeten worden opgelegd, maar ook vanwege het uitzetten van de Volkskrant-correspondent Tom Vennink, besluit hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie