Binnenland
BNNVARA

Fraudeurs onterecht beticht door verzekeraar: wat nu?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Fraudeurs onterecht beticht door verzekeraar: wat nu?

Verzekeraars betichten té vaak mensen onterecht als fraudeur. Dat schrijft onderzoeksjournalist van The Investigative Desk Olivia den Hollander in NRC. Bovendien leggen zij zelf sancties op en doen ze bijna nooit aangifte. Het lijkt erop dat verzekeraars op die manier eigen rechter spelen. En dat heeft grote gevolgen voor de verzekerde, vertelt Den Hollander in De Nieuws BV.

Nadat een contra-expert Olivia den Hollander erop wees dat er veel mensen ten onrechte werden beticht verzekeringsfraude, startte zij een onderzoek. Zij kwam erachter dat, "ze toch wel regelmatig tegenkomen dat verzekeraars bij het onderzoek vrij snel de conclusie kunnen trekken, dat jij in die fraudebak terechtkomt.'

"Dan heb jij gefraudeerd terwijl er misschien ook nog andere verklaringen zijn voor hoe iets gegaan", vervolgt Den Holander. "Of dat er niet goed wordt geluisterd naar het weerwoord. Als die conclusie eenmaal staat, dan is dat zo."

Onterecht als fraudeur bestempeld

Iemand die in de fraudebak terechtkwam is Murat Tat. Zijn auto werd op Oudejaarsavond 2019 door brand vernield. Toen hij schade wilde claimen bij de verzekering zeiden die na onderzoek te hebben gedaan dat hij alleen zelf achter de brand zou kunnen zitten. De brand zou volgens hen namelijk zijn ontstaan binnen in de auto, en de enige met de sleutel voor de auto was Tat. "Ik ben er echt ziek van geweest want ik heb het zeker niet gedaan", aldus Tat.

"Ik heb eerst een advocaat ingeschakeld maar die kwam ook niet verder met de verzekeringsmaatschappij", vertelt Tat. Vervolgens kwam hij bij een contra-expert terecht. Die vroeg het bewijsmateriaal op en zag dat het verhaal van Tat klopte: hij zat niet achter de brand en de brand had buiten de auto plaatsgevonden.

Gevolgen van onterecht beticht zijn tot fraudeur

Dit hele proces tot zijn gelijk, heeft voor Tat drie jaar geduurd. Maar wat gebeurt er dan precies als je onterecht al fraudeur wordt bestempeld? Allereerst wordt de schade niet vergoed, vertelt Den Hollander. Daarnaast kan een verzekering een boete opleggen en onderzoekskosten per rekening sturen.

Den Hollander: "Ten derde zeggen ze jouw verzekeringen op en alle andere lopende verzekeringen bij diezelfde verzekeraar worden dan ook opgezegd. En je kunt op een interne of een externe zwarte lijst worden gezet. Allebei hebben ze tot gevolg dat je dan nog moeilijk ergens anders een verzekering kunt krijgen. Of het lukt wel maar dan betaal je veel meer."

Tat werd beschuldigd van fraude terwijl er geen politie of justitie aan te pas kwam. Van de fraudezaken wordt van de 99% geen aangifte gedaan door verzekeraars, alleen bij zware gevallen wordt dat gedaan, zegt Den Hollander.

Verzekeraars spelen eigen rechter

Oftewel: het lijkt erop dat verzekeraars eigen rechter spelen. De Nieuws BV heeft Het Verbond van Verzekeraars gevraagd wat zij vinden van die conclusie en zij zeggen 'dat het voor de hand ligt dat ze het fraudeonderzoek zelf doen, want dat zijn ze wettelijk verplicht. En de praktijk laat zien dat de fraudeaanpak zorgvuldig en terughoudend is.'

Den Hollander: "Ik denk waar het vooral om gaat, is dat het onderzoek door de sector zelf wordt gedaan, én de beslissing wordt genomen én dat de sancties vervolgens worden opgelegd. Dat doen ze allemaal zelf en op dat moment is er geen derde van buitenaf bij betrokken bij dat proces." Bovendien worden de sancties direct van toepassing. Kortom: voordat je tegen de sancties iets kan doen, ben je een aantal jaar verder. "Dan is het kwaad al geschied", aldus Den Hollander.

Fraudeverdenking heeft veel gevolgen voor de verzekerde. "Er moet een derde zijn die naar het onderzoek kijkt", legt Den Hollander uit. Op dit moment kan dat een collega zijn. "Maar", zegt Den Hollander, "ik denk dat het goed zou zijn als het iemand is van buitenaf. Dat moet gebeuren voordat er conclusies worden getrokken en sancties worden opgelegd."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie