Binnenland
MAX

Steeds meer voorwaarden voor aanvullende verzekeringen: 'Zelf potje aanleggen kan betere keuze zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer voorwaarden voor aanvullende verzekeringen: 'Zelf potje aanleggen kan betere keuze zijn'

Verzekeraars stellen steeds stengere eisen aan aanvullende verzekeringen, ziet vergelijkingssite Independer. Dat komt door het calculerende gedrag van consumenten, dat steeds vaker voorkomt. Mensen passen in die situatie hun verzekering tijdig aan omdat ze weten dat er een dure ingreep aankomt, zoals een grote tandartsoperatie. Mirjam Prins is manager zorgverzekeringen bij de vergelijkingswebsite en vertelt over de strengere eisen in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Beugel

Aan welke voorbeelden moeten we dan denken? "We zien dat ouders die een dure kostenpost aan zien komen, zoals een beugel voor hun kind, steeds vaker tijdig een aanvullende verzekering nemen." De verzekeraar stelt sowieso al extra eisen voor een aanvullende verzekering: "Er mogen dan vragen gesteld worden, of jij bijvoorbeeld een dure behandeling bij de tandarts verwacht. Op basis daarvan mag een verzekeraar je aannemen of niet."

Wachttijd

Maar de verzekeraars worden steeds strenger op zulk 'calculerend' gedrag. "Wat verzekeraars steeds vaker doen, is een wachttijd invoeren. Dat houdt in dat je al één jaar de verzekering moet hebben en dan in het tweede jaar pas een declaratie kan indienen. Op die manier moet je minimaal 2 jaar het pakket hebben voor je er wat aan hebt."

Zelf een potje aanleggen

Prins benadrukt daarnaast dat een aanvullende verzekering niet voor iedereen een uitkomst is: "Zo'n aanvullende verzekering heeft vaak een maximum aan dekking, bij een tandartsrekening is dat vaak 250 of 500 euro. Bij orthodontie of fysiotherapie geldt dat ook. In Nederland zijn best veel mensen die er een extra verzekering bij nemen, zo'n 83 procent. Voor sommige mensen is dat een bewuste en goede keuze, maar sommige mensen weten ook niet waarvoor ze extra verzekerd zijn. Dan kun je je afvragen of zo'n aanvullende verzekering wel een goede keuze is. Zelf een potje aanleggen kan in sommige gevallen een betere keuze zijn."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie