Economie
NOS

Meer ondernemers betrapt op fraude door verzekeraars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer ondernemers betrapt op fraude door verzekeraars

Verzekeraars hebben vorig jaar zo'n 13.000 mensen betrapt op oplichting. In totaal probeerden zij voor een bedrag van 88 miljoen euro te frauderen. Onder hen zijn volgens het Verbond van Verzekeraars steeds meer ondernemers.

"Een mogelijke verklaring is dat door corona bedrijven problemen ervaren en een andere manier hebben bedacht om aan geld te komen", zegt Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars.

Bekijk hier het gesprek met Richard Weurding

In 2019 waren er 125 bedrijven die fraudeerden, vorig jaar waren dat er 172. Dit jaar staat de teller al op bijna 200. "Dat lijkt misschien niet veel, maar er zijn veel minder zakelijke polissen. Ook gaat het om veel grotere bedragen en dus is de impact groter", zegt Weurding.

Brandje voor het verzekeringsgeld

Volgens de verzekeraars speelt de coronacrisis hierbij mogelijk een rol. Zo was er bijvoorbeeld een restauranthouder die van zijn bedrijf af wilde, omdat hij zijn omzet drastisch zag dalen door de gedwongen horecasluiting. Hij besloot daarom een brandje te stichten in zijn bedrijf.

Dat liep mis: het hele pand brandde af en uit onderzoek bleek dus dat het met opzet was gebeurd. De eigenaar moest een schadevergoeding van 56.000 euro betalen en is hiervoor, samen met een andere verdachte, uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar cel.

Dubbele claim

Het aantal fraudeurs is meer dan vorig jaar, toen waren er ruim 12.000 ontdekte gevallen. Wel werd er in 2019 voor een hoger bedrag gefraudeerd: 96 miljoen euro.

Net als vorig jaar werd het vaakst gefraudeerd met de motorrijtuigenverzekering, zoals de autoverzekering. Mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of doen een dubbele claim.

Maar het grootste deel van de fraude wordt gepleegd op het moment dat mensen de verzekering afsluiten. "Mensen verstrekken de verkeerde gegevens, waardoor de verzekeraar geen juist beeld heeft van de situatie", zegt Weurding. "Daardoor kan de premie ten onrechte lager zijn vastgesteld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie