Economie
NOS

Waarom beleggen in bosbranden en orkanen aantrekkelijk is voor investeerders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom beleggen in bosbranden en orkanen aantrekkelijk is voor investeerders

Beleggers kochten voor een recordbedrag van 15,6 miljard euro aan zogeheten catastrofe-obligaties. Geld dat terechtkomt bij verzekeraars om de schade van natuurrampen te dekken. Wat maakt het voor beleggers interessant om in de schade van bosbranden en orkanen te investeren? Peter de Waard, verslaggever economie van de Volkskrant, vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Door klimaatrampen zijn er steeds vaker natuurrampen. "Verzekeraars zijn bang dat ze op een gegeven moment zoveel schade moeten gaan uitkeren, dat ze dat niet meer kunnen betalen", zegt de Waard. "Ze zijn bang dat ze omvallen en verliezen zullen maken."

Risico's van rampen dekken

Verzekeraars proberen daarom een deel van de risico's af te wentelen. Dat gebeurt op meerdere manieren. Een van de wegen is via herverzekeraars, zoals Swiss Re. "Maar dat is op dit moment ook niet voldoende", vertelt de Waard.

Een andere manier is via de 'catastrofe-obligaties'. De Waard legt uit hoe dat werkt: "Verzekeraars gaan naar de kapitaalmarkt en proberen daar beleggers te interesseren om mee te doen en samen de risico's te dekken." Hij vervolgt: "Beleggers hebben daar wel belangstelling voor en vervolgens plaatsen ze obligaties."

Risicovolle investering

De obligaties zijn een risicovolle investering, vertelt de Waard: "Ze geven een rente van 15 à 20 procent, dus heel veel rente, maar degene die ze koopt heeft het risico dat als er daadwerkelijk een ramp gebeurt dat diegene dan gewoon moet betalen. De obligaties zijn dan waardeloos geworden en diegene is zijn geld kwijt." De Waard legt uit dat de verzekeraars in de polissen bepalen wanneer dat het geval is. Bijvoorbeeld bij een storm met windkracht 11 op de schaal van Beaufort.

Veel verschillende soorten beleggers zijn geïnteresseerd in de catastrofe-obligaties. Bijvoorbeeld hedge- en pensioenfondsen. Ze nemen de obligaties op in hun portefeuilles voor de spreiding. Als de aandelenmarkt instort, blijven deze obligaties overeind omdat ze afhankelijk zijn van rampen.

Steeds meer catastrofe-obligaties

De hele markt in catastrofe-obligaties is de afgelopen jaren hard gegroeid. Op dit moment wordt de totale marktwaarde geschat op 50 miljard euro. In Nederland zien we het ook steeds vaker. Niet zo lang geleden plaatste Nationale Nederlanden er een van 80 miljoen, omdat ze vreesden dat ze teveel geld moeten uitkeren aan stormen en orkanen in Nederland.

In de toekomst zal dit ook steeds vaker voorkomen. Dat is logisch omdat het aantal verzekeraars niet groeit en de risico's toenemen. "De looptijd van deze obligaties is vrij kort, twee, drie jaar en dan worden ze afgelost", vertelt de Waard.

Maatschappij bij gebaat

"Het grote maatschappelijke voordeel van catastrofe-obligaties is dat hierdoor rampen verzekerbaar blijven", vertelt de Waard. "Anders houdt het op een gegeven moment op." Hij sluit af: "Pensioenfondsen hebben zo ontzettend veel geld, die kunnen dit nog aan."

Ster advertentie
Ster advertentie