Binnenland
BNNVARA

Prachtige beelden van de kraamkamer van onze oceanen: de Koraaldriehoek

  1. Nieuwschevron right
  2. Prachtige beelden van de kraamkamer van onze oceanen: de Koraaldriehoek

Het wordt wel de kraamkamer van de oceanen genoemd. In de Koraaldriehoek tussen Indonesië de Filipijnen en Papoea-Nieuw-Guinea ligt het gebied met de hoogste mariene biodiversiteit in de wereld. Marien Bioloog Sancia van der Meij bij de Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis heeft hier jarenlang onderzoek gedaan. En, samen met de Britse onderwaterfotograaf Alan Powderham heeft zij nu een bijzonder fotoboek gemaakt over de koraaldriehoek. Vroege Vogels bladert er doorheen.

Van der Meij is gepromoveerd op haar onderzoek naar de evolutionaire relatie tussen galkrabben en steenkoralen. Ze ontdekte in de koraaldriehoek tientallen nieuwe galkrabben voor de wetenschap. Die zijn zo groot als een vingernagel en zijn afhankelijk van het koraal.

Het zijn piepkleine dieren, die waarschijnlijk als larve het steenkoraal opzoeken om zich in te vestigen. Het koraal groeit om de krab heen. Zo ontstaat een holletje voor de galkrab. De vrouwtjes verlaten deze holletjes nooit, maar de mannetjes verplaatsen zich wel. Bijna elke soort koraal heeft een eigen krabbetje. Een galkrab vrouwtje is 4 tot 8 millimeter lang. Echter, haar eierbuidel is twee keer zo groot als het dier zelf. De mannetjes worden 3 tot 5 mm groot.

Duizenden onderwaterfoto's

Powderham zocht een marien bioloog, die samen met hem een boek kon maken aan de hand van duizenden onderwaterfoto’s, die hij had gemaakt in de Koraaldriehoek. En via via kwam hij terecht bij marien bioloog Sancia van der Meij. In een vorig leven was Powderham als ingenieur betrokken bij de aanleg van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland. Nu als onderwaterfotograaf is hij gefascineerd geraakt door de manier waarop garnalen tunnels kunnen maken in het zand.

foto: Alan Powderham

Een Galkrab in het koraal. © Alan Powderham

De koraaldriehoek

De Koraaldriehoek is uniek in de wereld. In het gebied vind je meer dan 600 soorten rifkoralen, duizenden soorten vissen, grote soorten als zeeschildpadden en dolfijnen, maar ook talloze soorten krabben en garnalen. Het is waarschijnlijk het meest soortenrijke gebied ter wereld onder water.

In het boek staan prachtige foto's van de meest kleurrijke bewoners van de Koraaldriehoek. Zoals de zogeheten 'candy crabs'. Dat zijn koraalkrabben, die zichzelf versieren met poliepen van het koraal. Maar de koraaldriehoek staat ook onder druk. Enerzijds vanwege de opwarming van de aarde, maar anderzijds ook vanwege vervuiling, toerisme en overbevissing.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie