Binnenland
BNNVARA

Veel otters vinden dood op snelweg: tijd voor faunapassages

  1. Nieuwschevron right
  2. Veel otters vinden dood op snelweg: tijd voor faunapassages

Veel otters vinden hun dood op de snelweg. In 2020 waren er 166 meldingen van dode otters en ruim 87% hiervan was verkeersslachtoffer. In de provincie Friesland worden de meeste otters doodgereden. Gek is dat niet, er wonen namelijk ook de meeste otters. Maar dat er per jaar rond de zestig otters worden doodgereden, dat is volgens otteronderzoeker Harrie Bosma 'extreem', zegt hij in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Otters en (snel)wegen gaan slecht samen. Geschat wordt dat jaarlijks 25% van de otterpopulatie om het leven komt door aanrijdingen. Otteronderzoeker Harrie Bosma vindt het zwaar om te zien dat een dier dat we als mens hebben geherintroduceerd nu ook door mensen de dood weer vindt: "Ik hoop van harte dat Rijkswaterstaat en de provincie nog meer hun best gaan doen om de wegen veilig te maken voor otters en alle andere dieren die gebruik maken van faunapassages."

In 1989 stierf de laatste otter en was het dier in Nederland uitgestorven. Het ministerie van LNV heeft besloten tot herintroductie van de otter en tussen 2002 en 2008 zijn 31 otters afkomstig uit Oost-Europa uitgezet in het Wieden-Weerribbengebied in Overijssel. Op dit moment leven er rond de 450 en 500 otters in ons land.

Otters in Friesland

De meeste otters werden doodgereden in de provincie Friesland. Dat is niet vreemd, aldus otteronderzoeker Bosma: "Wij hebben hier ook de meeste otters. Maar dat er per jaar rond de zestig otters worden doodgereden, dat is extreem."

De plek waar de meeste otters sneuvelen weg is de verbinding tussen De Deelen en het Sneekermeer. Dit is het traject van de A32 tussen Heerenveen en Grou waar in 2019 opnieuw vier slachtoffers zijn gevallen en in 2020 nog eens drie. Daar moet volgens Harrie snel wat gebeuren. Hij pleit voor een faunapassage met een afrastering op deze 'dodeweg'.

Navraag bij Rijkswaterstaat gaf de volgende reactie: "Voor 2022 staat groot onderhoud gepland aan de A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. Het is de verwachting dat begin 2022 meer duidelijkheid komt of we daar dan ook maatregelen kunnen/gaan treffen."

In Friesland sneuvelen de meeste otters

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie