Binnenland
BNNVARA

Bestrijdingsmiddelen bij bloementeelt: 'Er ligt een deken van gif over Nederland'

foto: Joke Nijenhuisfoto: Joke Nijenhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestrijdingsmiddelen bij bloementeelt: 'Er ligt een deken van gif over Nederland'

"Er ligt een deken van gif over Nederland". Dat is de niet zo vrolijke boodschap van het burgerinitiatief 'Meten is weten'. Het zijn verontruste inwoners uit de gemeente Westerveld in Drenthe, die bezorgd zijn om het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de bloementeelt in hun gemeente. "Als ze hier gevonden worden, dan weet je zeker dat ze overal gevonden worden", zegt Joke Kolthoff, omwonende van een bollenveld in Dwingeloo, in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Vooral bij de teelt van lelies wordt veel gif gebruikt. Dat gif waait volgens de bewoners hun huizen en tuinen in. De tuin van Joke Olthoff in Dwingeloo grenst aan zo'n bollenveld, alleen een weg van zo'n tien meter breed zit er nog tussen. "Als er gif gespoten wordt, krijgen wij het over ons heen. Sommige middelen zijn heel erg goor, die slaan op je keel. Andere middelen merk je niks van, maar je weet dat het overal ligt."

Deken van gif

Omdat de overheid zelf nauwelijks onderzoek doet naar de verspreiding van bestrijdingsmiddelen – officieel: gewasbeschermingsmiddelen, hebben de bewoners nu zelf onderzoek laten uitvoeren naar die verspreiding. Er zijn 87 monsters genomen uit tuinen, speeltuinen, bermen en uit natuurgebieden. Na analyse van die monsters bleken daar in totaal 132 bestrijdingsmiddelen inzitten. "De vluchtige middelen komen 4 à 5 kilometer verderop terecht", zegt Joke Kolthoff, omwonende van een bollenveld in Dwingeloo, gemeente Westerveld. "In de natuur, maar ook bij mensen in de tuin." 'Meten is weten' roept de overheid op om een spuitvrije zone van één kilometer rond bewoning in te stellen.

Volgens 'Meten is Weten' kun je spreken van een deken van gif over Nederland. "En 13 heel vluchtige stoffen (van de in totaal 132 bestrijdingsmiddelen) moeten verboden worden", vindt voorzitter Rob Chrispijn van 'Meten is weten'. Daar lopen momenteel in alle provincies procedures voor. "Die vluchtige stoffen vind je in heel Nederland", legt Joke Kolthoff uit. "Bij veel landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Als ze hier gevonden worden, dan weet je zeker dat ze overal gevonden worden." Volgens neurologen wordt de relaties tussen die middelen en de ziekte van Parkinson steeds duidelijker. Het burgerinitiatief hoopt dan ook dat het nieuwe kabinet vaart gaat zetten achter de omslag naar kringlooplandbouw. "Maar er ligt ook verantwoordelijkheid bij de consument", vult Rob Chrispijn aan: "Als wij bereid zijn wat meer te betalen voor biologische bollen, dan krijgen we ze ook."

foto: Henny Radstaak

Rob Chrispijn en Joke Kolthoff

Bestrijdingsmiddelen in bloementeelt: een deken van gif over Nederland

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie