Binnenland
KRO-NCRV

Orde van advocaten komt met aparte vertrouwenspersoon ter bescherming van de strafpleiter

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orde van advocaten komt met aparte vertrouwenspersoon ter bescherming van de strafpleiter

De Nederlandse orde van advocaten werkt momenteel aan een aparte 'vertrouwensadvocaat' waarmee strafrechtadvocaten kunnen spreken over hun zaken en cliënten. Dat zegt Jeroen Soeteman, bestuurder van de Orde, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'De druk op de strafrechtadvocaat is te hoog'

Taskforce voor bescherming

De arrestatie van advocaat Inez Weski sloeg in de advocatenwereld in als een bom, met als grote vraag: werd ze onder druk gezet? Voor advocaten wordt het met de steeds harder wordende criminaliteit lastiger om afstand tot hun client te houden. "Binnen de Orde is een taskforce opgericht om de advocaat te kunnen beschermen", aldus Soeteman. "Daarin zijn we nu zo ver dat we al selectiegesprekken voeren met ervaren advocaten die eventueel als vertrouwenspersoon voor collega’s op kunnen treden."

Volgens Soeteman komt deze vertrouwenspersoon er binnenkort. "De advocatuur en maatschappij zijn veranderd, en daar zijn we nu hard aan bezig om ons aan te passen."

Snel in een fuik

Wanneer een advocaat daadwerkelijk onder druk komt te staan van hun client, is het volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman bijzonder moeilijk om hierover aan de bel te trekken. "Zodra je iets kleins, onschuldigs doet, zit je al in die fuik. En waar kun je dan heen?", aldus Belleman. "De Deken van Advocaten kan tuchtrechtelijke maatregelen nemen, dus die stap is voor velen heel groot." Daarom komt er nu dus vanuit de Orde van Advocaten een vertrouwenspersoon waar de strafpleiters terecht kunnen met dit soort gevallen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie