Binnenland
NOS

Collega-advocaten over de aanhouding van Inez Weski

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Collega-advocaten over de aanhouding van Inez Weski

Advocaat Inez Weski is vrijdag gearresteerd. Weski verdedigt Ridouan Taghi en wordt nu verdacht van deelname aan een "criminele organisatie, die bezig is met internationale drugshandel en witwassen." Ook wordt ze verdacht van "het schenden van geheimen". In NOS Met het Oog op Morgen spraken we collega-advocaten Gerard Spong en Jan-Hein Kuijpers over de aanhouding.

Schok

"Het is als een schok aangekomen, het blijft toch elke keer schrikken als er iets gebeurt", aldus Spong. Ook Kuijpers verbaasde zich over het nieuws: "Mevrouw Weski is een baken in de strafrechtadvocatuur, dus hoe dit kan: de tijd zal het leren. "

Kuijpers vindt het moeilijk te voorspellen hoe dit af zal lopen. "Als je als OM een advocaat aanmerkt als deel van een criminele organisatie, moet je toch echt wat in huis hebben om tot aanhouding over te gaan. Maar we moeten kijken hoe het zich uit kristalliseert."

Fors dossier

"Er is ontegenzeggelijk een fors dossier opgebouwd. We weten niet wat er in het sporenonderzoek naar boven zal komen", aldus Spong. "Er zal nu een tuchtrechtelijk traject en strafrechtelijk traject gaan lopen."

Weski is niet de eerste advocaat van Taghi die wordt aangehouden. Youssef T., de neef en voormalige advocaat van Taghi, werd begin dit jaar veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar vanwege het doorspelen van berichten.

Mocht Weski veroordeeld worden, zullen de gevolgen groot zijn, denken beide advocaten. Spong: "Dan krijgt ze gevangenisstraf, dat is in haar positie natuurlijk iets vreselijk, en dan zal ze ook door de tuchtrechter van het tableau worden geschrapt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie