Binnenland
NOSNTR

Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi, aangehouden om doorgeven informatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inez Weski, advocaat Ridouan Taghi, aangehouden om doorgeven informatie

Advocaat Inez Weski is gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie bevestigt in een persbericht dat een advocaat is aangehouden die wordt verdacht van deelname aan een "criminele organisatie, die bezig is met internationale drugshandel en witwassen". Ook wordt de advocaat verdacht van "het schenden van geheimen".

Eerder vanmiddag berichtten verschillende media op basis van bronnen dicht bij een onderzoek naar Weski over haar arrestatie. Het OM noemt de naam van Weski niet, maar laat weten dit te melden naar aanleiding van het nieuws van vandaag. Het kantoor en het huis van de advocaat zijn ook doorzocht, meldt het OM.

Weski wordt beschuldigd van het doorspelen van berichten van en naar Taghi. Zij is de raadsvrouw van Taghi, die wordt beschuldigd van grootschalige drugshandel en het opdracht geven tot liquidaties. Hij is de hoofdverdachte in de zogenoemde Marengozaak en zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

"Wat Weski boven het hoofd hangt, vind ik moeilijk in te schatten", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa in Nieuws & Co. "Er is een zware verdenking tegen haar. Dat ziet er niet goed uit, het zijn ernstige verdenkingen. Maar we zullen moeten wachten totdat er meer bekend is over de verdenkingen."

Neef van Taghi

Weski is niet de eerste advocaat van Taghi die wordt aangehouden. Youssef T., de neef en voormalige advocaat van Taghi, werd begin dit jaar veroordeeld tot een celstraf van vijfeneenhalf jaar vanwege het doorspelen van berichten. Hij speelde daardoor een sleutelrol in de criminele organisatie van Taghi, vond de rechter. De rechtbank kon niet vaststellen of T. de informatie onder druk of dwang heeft doorgespeeld, of dat hij dit deed uit vrije wil.

Tijdens zijn rechtszaak zei T. dat Taghi meer communicatiekanalen zou hebben, waarbij openlijk werd verwezen naar Weski. Zijzelf sprak die beweringen destijds tegen.

Vertraging

De aanhouding van Weski kan vertraging in het Marengo-proces veroorzaken, zegt Andringa. "Het proces duurt inmiddels al vijf jaar. De eventuele vertraging zal ook afhangen van hoelang Weski vast blijft zitten. Als dat kort is, zal het proces daar niet onder lijden, is mijn inschatting. Maar als ze langer vast blijft zit, weet je het maar nooit."

Vandaag was er een zittingsdag gepland waarop de laatste reactie van de verdediging zou worden gegeven. Weski had daarvoor twee dagen aangevraagd.

Op de eerste dag, afgelopen woensdag, vroeg ze om allerlei aanvullend onderzoek. De rechtbank moet daar nog op reageren, de zitting van vandaag is geannuleerd.

NOS-redacteur Remco Andringa over de aanhouding van advocaat Inez Weski

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie