Binnenland

Royce de Vries blij met excuses: 'Ontbreken erkenning was drijfveer van mijn vader'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Royce de Vries blij met excuses: 'Ontbreken erkenning was drijfveer van mijn vader'

Minister Yesilgöz heeft namens het kabinet excuses aangeboden aan de nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelde begin deze maand dat er voorafgaand aan de moorden veel is misgegaan rond de beveiliging van de drie. In Nieuws en Co reageert de zoon van Peter R. de Vries, Royce de Vries op de excuses.

Video niet beschikbaar

Drijfveer

"Dit betekent meer voor mij dan ik aanvankelijk had gedacht", zegt De Vries. "Het ontbreken van erkenning was een belangrijke drijfveer van mijn vader om te doen wat hij gedaan heeft. Daar heeft hij een heel hoge prijs voor betaald." De Vries stelt dat de manier waarop de beveiliging in het Marengo-proces is toegepast "nooit meer mag gebeuren".

Jarenlang trokken Peter R. de Vries en de familie van de kroongetuige Nabil B. aan de bel bij het OM. Er werden noodkreten gestuurd, maar "toen keek men de andere kant op", zegt Royce de Vries. "Mails werden niet of laat beantwoord. Ook door personen die nu nog in de top van het OM zitten, en dat steekt. Dat vind ik nog steeds pijnlijk."

Hoofdstuk afluiten

Het hoofdstuk helemaal afsluiten kan De Vries nog niet. "Er is excuus gemaakt en er is een brief naar de Kamer waar goede plannen in zitten. Maar die plannen moeten goed doorgevoerd worden. Het ziet er hoopvol uit, maar we moeten nog belangrijke stappen zetten. Eerst zien, dan geloven", stelt De Vries.

De zoon van de vermoorde misdaadverslaggever vraagt zich hardop of hij het überhaupt ooit kan afsluiten. "Ik mis mijn vader nog steeds, daar moet ik iedere dag mee leven voor de rest van mijn leven. Dat zal altijd zo blijven. Het boek zal voor mij nooit helemaal dicht zijn."

Nabestaanden blij met excuses: 'Ontbreken erkenning was drijfveer van mijn vader'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie