De verwarming lager? 'Veel arme mensen zetten hem niet eens aan'
- Nieuws
- De verwarming lager? 'Veel arme mensen zetten hem niet eens aan'
Vanaf zijn balkon ziet taxichauffeur Wim de 'stille armoede' in zijn straat. Kale huizen met vale gordijnen. Zelf kan Wim ook maar nét rondkomen en dat is alleen maar lastiger geworden de afgelopen maanden. Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers ging bij hem langs in Den Haag-zuid en spreekt in een reportage met mensen die door de stijgende prijzen in de knel komen.
Nieuwbouwhuizen en afgebladderde gevels
Als je in Den Haag-zuid rondloopt dan zie je de tweedeling. Taxichauffeur Wim leidt verslaggever Marielle rond door een straat met aan de ene kant nieuwbouwhuizen en grote auto’s en aan de andere kant afgebladderde gevels.
Als taxichauffeur ziet Wim dagelijks hoe lastig sommige mensen het hebben die moeten rondkomen van een minimuminkomen of uitkering. Drie weken geleden werd in zijn wijk een garagebox geopend waar mensen nu terecht kunnen voor voedsel en kleding.
Een vrouw komt langs om een brood te halen. "Dan heb ik toch weer te eten voor een week." Ze merkt dat alles duurder wordt, maar besparen kan ze niet meer: er is simpelweg niets meer om op te besparen.
Luister deel 1 van de serie over armoede en inflatie
Luister deel 1 van de serie over armoede en inflatie
Nederlanders zijn in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld 20 procent meer kwijt aan hun energierekening. Laurie woont in een tochtige studentenkamer en zij verwacht dat de energierekening zelfs zal verdubbelen.
Zoals Laurie zijn er veel meer mensen die door de stijgende energieprijzen tot wanhoop worden gedreven. De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah kent de problemen van deze mensen. "Er wordt heel gemakkelijk gezegd: zet de verwarming een tikje lager", zegt ze tegen Marielle. Maar voor mensen die in armoede leven is dat niet aan de orde. "Die zetten de verwarming niet eens aan."
Luister deel 2 van de serie over armoede en inflatie
Luister deel 2 van de serie over armoede en inflatie
Van tomaten tot brood, alles is duurder
Volgens de VN-voedsel en landbouworganisatie FAO zijn levensmiddelen in 32 jaar tijd niet zo duur geweest. Dus ook de dagelijkse boodschappen. Samen met NIBUD-directeur Arjan Vliegenthart maakt verslaggever Marielle een rondje door de supermarkt. Bijna ieder product wordt duurder, en Vliegenthart legt uit waar deze prijsstijgingen vandaan komen.
Luister deel 3 van de serie over armoede en inflatie
Luister deel 3 van de serie over armoede en inflatie
Angst voor de toekomst
Om mensen die het financieel moeilijk hebben te ondersteunen zijn er steeds meer initiatieven. Verslaggever Marielle Beers bezoekt de Quiet-community in Tilburg waar Charlotte en Jolanda vertellen hoe ze in angst leven dat ze straks de boodschappen niet meer kunnen betalen. "Als je niet meer hebt, kun je het niet uitgeven."
Luister deel 4 van de serie over armoede en inflatie
Luister deel 4 van de serie over armoede en inflatie
Wat armoede met je doet
Steeds meer mensen kunnen de kosten voor levensonderhoud niet meer betalen, maar wat doet het met je als je altijd ieder dubbeltje drie keer moet omdraaien? Stella de Swart verloor haar baan, partner en huis en moest opeens met haar twee kinderen van een bijstandsuitkering rond zien te komen.
Luister deel 5 van de serie over armoede en inflatie
Luister deel 5 van de serie over armoede en inflatie
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!