Achtergrond
BNNVARA

Ambulancechauffeur Annemiek Valent treft eigen zoon bij dodelijk ongeluk

foto: Hans Schuitmakerfoto: Hans Schuitmaker
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambulancechauffeur Annemiek Valent treft eigen zoon bij dodelijk ongeluk

Annemiek Valent had op 21 november 2015 nachtdienst en zat op de ambulancepost "te suffen" toen er een 112-melding binnenkwam. Er was maar weinig bekend, behalve dat het ging om iemand die met een auto tegen een boom aan was gereden. Toen ze aankwam bij het ongeluk herkende ze de auto. "Ik wist meteen dat het niet goed was", vertelt ze in De Nieuws BV.

De auto van haar ex

Het was voor Annemiek (51) de vierde nachtdienst op rij. Aanvankelijk leek het een normale nacht met ritten die ze wel vaker had, tot er om 04.13 uur een melding binnenkwam. Er was weinig informatie: auto tegen tegen een boom die in brand staat, slachtoffers onbekend. Verschillende hulpverleners gingen eropaf.

Het was slecht weer. Het hagelde en er stond veel wind, dus het zicht was slecht. Toch herkende Annemiek al vrij snel de auto die was verongelukt. ''Ik stond er één meter naast en ik herkende een klein stukje van de auto. Voor mij toen al genoeg om te zien dat het de auto van mijn ex-man was."

Na een kenteken-controle blijkt het inderdaad om zijn auto te gaan, maar snel wordt duidelijk dat de ex van Annemiek niet achter het stuur zat. Er wordt aan haar verteld dat er geen 53-jarige man in de auto zit, maar haar zoon. "Ik liep weg en ging heel hard gillen, aan mijn haren trekken en zakte door mijn hoeven. Ik werd helemaal gek."

Gian.

Quote

Iets heeft mij beschermd om niet te gaan kijken

Annemiek Valent

Geen rijbewijs

De auto zat volledig in elkaar. Gian lag met de bestuurdersstoel op de achterbank en ergens voelde Annemiek dat ze niet moest kijken. Ze werd teruggebracht naar de ambulancepost en mocht niet zelf meer rijden.

Achteraf snapt ze niet dat ze toen niet naar haar zoon is gegaan. "Ik vind het nog steeds heel gek dat ik ben weggegaan, terwijl mijn zoon daar in die auto zat. Ergens heb ik het niet bewust meegemaakt, want dat doe je niet als je écht weet dat hij erin zit."

Quote

Ik was woedend

Annemiek Valent

Annemiek loopt na die nacht met veel vragen, want hoe kon het dat hij in die auto zat, terwijl hij geen rijbewijs had? Later kwam ze er door oude WhatsApp-berichten in zijn telefoon achter dat hij al maanden in die auto mocht rijden van haar ex. Ze was woedend. "Het gaat continue over de auto en Gian mocht er steeds gebruik van maken. Er stonden filmpjes op zijn telefoon met vrienden in die auto en dat is natuurlijk fantastisch als je 19 bent."

Plaats van het ongeval

Gian was trots op haar werk

Vijf jaar later heeft ze door EMDR-therapie haar leven én het werk waar ze zo van houdt weer op kunnen pakken. Toen haar vriend Gerrie in de nacht van het ongeluk vroeg om 'haar pakkie' uit te doen dacht ze niet dat ze het ooit nog aan zou trekken. "Maar ik heb hem aan. Gian was apetrots op het werk dat ik doe. Dat is echt mijn drijfveer."

Het boek 'En dan is het jouw kind' van Annemiek Valent is vanaf 8 februari te bestellen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie