Achtergrond
KRO-NCRV

André Kuipers had iedere zaterdag schoonmaakdienst in het ISS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André Kuipers had iedere zaterdag schoonmaakdienst in het ISS

Astronauten hebben misschien wel de leukste baan van de wereld (en ver daarbuiten), maar ook in het Internationaal Space Station (ISS) wordt gewoon gestofzuigd, vertelt André Kuipers in Spraakmakers. "Schoonmaken was een belangrijke taak aan boord."

Kuipers reisde twee keer naar het ISS en verbleef in totaal 203 dagen in de ruimte. En daar hadden ze iedere zaterdag schoonmaakdienst. Kuipers: "Je zit in een gesloten ruimte met een gesloten ecosysteem. Daarbij leven we dicht op elkaar."

Bacteriën doen het volgens hem beter in gewichtloosheid, omdat ze niet alleen tweedimensionaal, maar ook driedimensionaal kunnen groeien en vermenigvuldigen.

Kuipers is ook arts en vertelt dat het immuunsysteem van astronauten op een missie minder goed werkt door stress en gewichtloosheid. "Je moet echt voorkomen dat er een kleine epidemie aan boord ontstaat."

Stofzuigen 'in space'

Maar hoe doe je dat, schoonmaken in de ruimte? "Elke zaterdag hadden we schoonmaakdag." Het ISS had zelfs een speciale stofzuiger om deeltjes uit de lucht te zuigen. Alle handvatten en oppervlaktes werden gereinigd. "Dat was heel moeilijk, vooral in het Russische deel", aldus Kuipers. "Alle muren zijn van Velcro, dat is heel makkelijk omdat je al je spullen daaraan kunt vastplakken zodat ze niet weg zweven, maar het is lastig schoonmaken."

Door het vocht ontstonden schimmelplekken in het ruimteschip en ook je handen wassen is een probleem in de ruimte omdat er geen stromend water is. "Je moet je handen na ieder toiletbezoek heel goed schoonmaken met alcohol."

Virussen

Kuipers onderzocht op zijn eerste reis onder meer hoe virussen en bacteriën leven in het ISS en hoe deze reageren. "Astronauten laten meer virussen los in de ruimte, maar ze worden er niet ziek van."

Voor de lancering gaan de astronauten twee weken in quarantaine, zodat ze helemaal gezond de ruimte in gaan. Zeker nu met corona verbaast Kuipers zich erover hoeveel van die hygiëneregels we met z'n allen vergeten zijn. "Ik moet echt duizend keer tegen mijn kinderen zeggen dat ze hun handen moeten wassen voor het eten. Dat is echt heel essentieel."

2021 belooft ook weer een belangrijk jaar voor de ruimtevaart te worden. Met Kuipers en Jasper Wamsteker van ⁦ruimtevaartorganisatie NSO kijken we vooruit. Kijk hier het item terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie