Buitenland
NOS

Met SpaceX de ruimte in, het gaat nu echt gebeuren

foto: Hollandse Hoogte/Zuma Pressfoto: Hollandse Hoogte/Zuma Press
  1. Nieuwschevron right
  2. Met SpaceX de ruimte in, het gaat nu echt gebeuren

Een historisch moment voor de Amerikaanse ruimtevaart en een heuse mijlpaal voor SpaceX. Als alles volgens plan verloopt, brengt het bedrijf van Elon Musk vandaag voor het eerst in zijn bestaan mensen in de ruimte. Voor deze eerste vlucht van de Crew Dragon - ook de eerste Amerikaanse vlucht met astronauten sinds het einde van de spaceshuttle - zijn twee ervaren astronauten geselecteerd: Bob Behnken en Doug Hurley.

Astronaut André Kuipers heeft ze allebei wel eens ontmoet. "Dat zijn de juiste mensen voor zo'n nieuw ruimteschip, daarvoor moet je testpiloten hebben", vertelde hij in Met het Oog op Morgen.

Iets te veel show

Dat het geen 'gewone' NASA-lancering is, straalt er van alle kanten af. Het lijkt alsof SpaceX de decors van een paar sciencefiction-klassiekers heeft geplunderd: een gestroomlijnde capsule, stralend witte design-ruimtepakken en astronauten die via een futuristische passagiersbrug naar de Crew Dragon lopen.

Iets teveel show, vindt Kuipers. Net als Elon Musk is hij een groot sciencefictionliefhebber. "Maar dit wordt een beetje de omgekeerde wereld. De buitenkant van die ruimtepakken is ontworpen door iemand die ook de pakken maakt voor Marvel-helden als Captain America, het zijn filmpakken. Dat is niet nodig. Ik heb liever dat alles gewoon functioneel is, en dat ze er later een keer een film over maken."

Innovatief

Afgezien van de poppenkast is SpaceX op dit moment wel een van de meest innovatieve ruimtevaartbedrijven, benadrukt Kuipers. Hij was zelf betrokken bij een eerdere mijlpaal voor SpaceX, de eerste koppeling van de vrachtversie van de Dragon aan het ISS.

"Het zijn fantastische raketten die ze maken. 3D-geprinte motoren, nieuwe displays. Ze gaan veel nieuwe dingen testen en dat is een hele goede ontwikkeling."

De toekomstvisie van Musk

Met het wereldwijde internet-satellietnetwerk Starlink en de succesvolle Tesla-auto's komen Musks eerste twee ambities in zicht. Voor het derde doel test SpaceX nu in sneltreinvaart de motoren voor een ruimtevaartuig dat iets wegheeft van een Kuifje-raket: Starship. Dat moet mensen al over een paar jaar naar de maan en verder brengen.

Musk streeft ook naar Marslandingen, maar die zijn nog ver weg - laat staan een kolonie op de rode planeet. Zijn toekomstvisie is intussen wel een bron van inspiratie voor Musketeers (zoals sommige fans zich noemen) en de briljante ingenieurs die hij naar SpaceX weet te halen.

Ook André Kuipers kan zich vinden in de toekomstvisie van Musk. "Een multiplanetaire soort worden, is onze beste overlevingskans. Dat kun je niet forceren, dat gaat langzaam. Maar het lijkt me fantastisch om naar Mars te gaan. Vooral omdat ik wil weten of op andere planeten ook leven is ontstaan. Daarnaast kunnen we de ruimte gebruiken voor delfstoffen en energiewinning. Zo zie ik de toekomst. Het gaat gestaag door, en dit zijn de eerste stapjes."

De livestream van de lancering is vanavond ook op de website van de NOS te volgen. De lancering staat gepland voor 22.33 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie