Wetenschap & Techniek
NTR

Ruimterotsen konden oceanen wel drie keer met water vullen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimterotsen konden oceanen wel drie keer met water vullen

Het water op aarde is afkomstig uit de rotsen die onze planeet ooit hebben gevormd, blijkt uit nieuw onderzoek. Die rotsen hadden meer dan genoeg water bij zich: je zou er alle oceanen drie keer mee kunnen vullen.

Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van het blad Science. Daarmee gaan ze in tegen eerdere modellen over de vroege aarde. Daarin wordt veelal aangenomen dat de aarde in zijn jonge jaren geheel droog was, omdat de zon destijds veel te heet was voor het bestaan van ijs of vloeibaar water.

De Franse wetenschappers namen voor hun onderzoeken een specifiek soort meteoriet onder de loep, die lijkt op de rotsen waar de aarde ooit uit is ontstaan. Deze zogenoemde enstatiet-chrondrieten bleken allerminst droog, zoals men tot nu toe dacht. Uit een analyse van 13 exemplaren blijkt dat ze voor 0,08 tot 0,54% uit water bestaan. Als de aarde geheel zou zijn opgebouwd uit dit soort rotsen, moet er destijds genoeg water zijn geweest om al onze wereldzeeën drie keer te vullen.

Ook water op andere planeten?

Dat heeft mogelijk ook implicaties voor de andere planeten in ons zonnestelsel, denken de onderzoekers. Ook het bouwmateriaal van Mercurius, Venus en Mars kan vol water hebben gezeten. Dat zou betekenen dat de planeten die het dichtst bij de zon staan ooit zeer waterrijk zijn geweest.

Hoe is ons zonnestelsel ontstaan? Je leest het bij NPO Focus.

Luister ook:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie