Achtergrond
KRO-NCRV

Langetermijnplan corona? 'We moeten leren omgaan met onzekerheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Langetermijnplan corona? 'We moeten leren omgaan met onzekerheid'

Achter de Haagse schermen wordt gewerkt aan een langetermijnplan voor corona, maar volgens Paul van Tongeren moeten we juist leren omgaan met onzekerheid. "Je kunt op allerlei manieren proberen zekerheid in te bouwen, maar het lijkt me een grotere uitdaging om onze obsessie met zekerheid onder ogen te zien", zegt de Denker des Vaderlands bij Spraakmakers.

Volgens Van Tongeren vinden wij het in deze tijd erg moeilijk om met onplanbare en onzekere situaties om te gaan. "Ons leven is ongelofelijk geregeld, verzekerd, beveiligd en gereguleerd. Zo'n virus breekt daar doorheen op een manier dat ons verschrikkelijk irriteert."

Er was niet altijd zo veel zekerheid

Mensen zijn volgens Van Tongeren niet altijd zo gefixeerd geweest op zekerheid, omdat er simpelweg geen zekerheid was. "Ik lees momenteel de biografie over Erasmus. Toen hij in zijn tijd op reis ging (rond 1500) was er veel onzeker. Hoe lang het duurt, waar hij terechtkomt, hoe hij er terechtkomt, óf hij er terechtkomt."

Nu weten we weken van te voren al hoe laat en waar we aankomen en zijn we volgens Van Tongeren verontwaardigd als het anders blijkt uit te pakken in de realiteit.

'Tweede Sovjet-Unie'

Spraakmakers-luisteraar Peter van Wely "schrikt enorm" van de suggestie dat we ons leven door corona structureel anders moeten inrichten. Hij maakt zich vooral zorgen over het inleveren van vrijheden en grondrechten om het virus te bestrijden.

Volgens hem hebben we duizenden jaren gestreden voor individuele vrijheden die nu in twee jaar tijd worden teruggedraaid. "Straks worden we een tweede Sovjet-Unie." Van Wely is bang dat we nooit meer teruggaan naar hoe het was.

'Accepteren dat mensen doodgaan'

Ook Henk Scholtus is kritisch op de vraag of we ons leven anders moeten inrichten. "We moeten accepteren dat er meer mensen ziek worden en zullen sterven", zegt hij. Scholtus belde naar Stand.nl van Spraakmakers en vraagt zich af of al de maatregelen om mensen te beschermen, opwegen tegen de collectieve gevolgen van bijvoorbeeld een schoolsluiting of avondklok. "Op een zeker leeftijd gaan mensen dood, dat is een feit. Moeten we dat zo lang uitstellen ten koste van gevangenschap en leerachterstand?"

Ook denkt hij dat veel van zijn leeftijdsgenoten (hij is 65 jaar) liever wat eerder met pensioen gaan, dan dat ze tot in het einde der dagen de grootst mogelijke zorg krijgen.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie