appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Cherry Duyns: 'Ik heb nooit precies geweten wat een moeder eigenlijk is'

Cherry Duyns
donderdag 15 oktober 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

In zijn nieuwe roman Afscheid blikt schrijver en theater- en filmmaker Cherry Duyns terug op het leven van zijn moeder dat getekend werd door de oorlog. "Ik vond het wel een opgave. Dit boek was een lang en moeizaam proces", vertelt hij in Kunststof.

Cherry Duyns in Kunststof

Een leven getekend door de oorlog

Cherry Duyns vertelt het verhaal van een moeder en haar zoon. Een leven dat werd getekend door de oorlog, toen zij een charmante Nederlandse jongeman leerde kennen. Met hem vormde ze een succesvol duo in het variété; ze traden op voor volle zalen. Ze kregen samen kregen een zoon, Cherry. Met haar man en kind belandde ze in 1945 in Nederland, in een vijandige omgeving, zeker ook voor Cherry zelf als half Duits kind.

Het huwelijk hield geen stand en Cherry ging met zijn moeder terug naar Duitsland. "Na een kleine twee jaar verscheen daar een man, heel vlot gekleed, bij een gebombardeerd huis waar ik speelde met vriendjes. Dat was mijn vader. Hij heeft mij meegenomen onder het mom dat ik met vakantie zou gaan naar Nederland."

Een jongetje met een Duitse tongval in de jaren' '50, dat viel niet goed

Cherry Duyns

"Ik kon alleen maar Duits praten. Ik vroeg mijn vader, wann fahr ich wieder nach hause? Toen zei mijn vader, 'nooit meer'. En dat was dat. Toen ben ik Nederland gebleven. Ik heb nooit een dag bij hem gewoond. Nooit een dag. Mijn vader leefde zijn eigen leven. En ik woonde bij zijn moeder, bij mijn grootmoeder die voor mij zorgde."

De relatie moeder en zoon

"Ik heb nog tegen mijn moeder gezegd, ik ga een boek over je schrijven. 'Je doet je best maar', zei ze toen. Nou dat heb ik gedaan. Ik heb de fotografie gebruikt omdat onze herinneringen niet deugen. Foto's zijn eerlijker. Ik heb er heel goed naar gekeken om iets meer van mijn moeder te begrijpen en haar levensloop te volgen."

Ik was als de dood voor sentimentele drab. Daar moet ik niets van hebben

Cherry Duyns

Hij vertelt het levensverhaal van een eigenzinnige vrouw, die altijd ongrijpbaar bleef. Een teder portret, even indringend als liefdevol. "Misschien is het liefdevol, ik zou dat nooit zo zeggen. Als ik erover praat klinkt het bijna allemaal dramatisch en pathetisch, maar ik heb nooit precies geweten wat een moeder eigenlijk is. Of hoe een relatie tussen een moeder en een zoon is."

"Een beetje andere kijk" heeft het schrijven van het boek gegeven op de relatie met zijn moeder. "De vraag was altijd, waarom is ze drie jaar lang niet naar je toegekomen toen je in Nederland was?"

Duyns is al 60 jaar met zijn vrouw Joke, samen hebben ze twee zoons. "Door Joke heb ik een notie gekregen van moederschap, wat dat is. Onvoorwaardelijk. Erop toezien dat het goed met ze gaat." 

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1