Cultuur & Media
BNNVARA

'Brief voor de Koning' van Tonke Dragt binnenkort nieuw op Netflix

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brief voor de Koning' van Tonke Dragt binnenkort nieuw op Netflix

Meer dan een miljoen mensen wereldwijd hebben 'Brief voor de Koning' van Tonke Dragt in de kast staan. Nu heeft Netflix het verhaal van de Nederlandse schrijfster ook omarmd en verschijnt 20 maart de nieuwe serie 'Letter for the King'. Reden genoeg dus om vooruit te blikken. Dat doet kinderboekenrecensent Jaap Friso in De Nieuws BV.

De boeken van Tonke Dragt horen wat Friso betreft bij de klassiekers: "En 'De Brief voor de Koning' is dan wel het boek der boeken. Ook wel het jeugdboek der jeugdboeken. Wat heel erg aanspreekt in het boek is dat het over een jongen gaat die zijn hart volgt. Het gaat over vriendschap, kameraadschap, moed. Er zitten van die lijnen onder en het is een prachtig geschreven boek. Het is een fantastisch avontuur en het is echt tijdloos."

Voor alle leeftijden

Dat het tijdloos is, klopt natuurlijk als een bus. Na 60 jaar wordt het nog steeds gelezen en inmiddels zijn generaties opgegroeid met het prachtige boek van Tonke Dragt.

Friso: "Ik heb hier de 51ste druk, er zijn al meer drukken verschenen. Het is verfilmd, er is een musical van en er wordt nu een serie van gemaakt. Het leent zich voor alles en het is voor iedereen van alle leeftijd te lezen."

Een klassiek ridderverhaal

Friso: "In het kort gaat het over een jongen, Tiuri. In een nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen zit hij in een kapel met een aantal andere jongeren en is er bevolen dat ze geen woord mogen zeggen en de deur voor niemand open mogen doen. Maar dan wordt er aan de deur geklopt door iemand die in nood is en doet Tiuri de deur open. Dan staat er iemand die hem beveelt om de brief voor de koning naar de koning te brengen."

Dat is het begin van het avontuur. Friso: "Het is een klassiek ridderverhaal waarin Tiuri onderweg is langs rivieren en over bergen en door dalen om die brief naar de koning te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In gesprek met Tonke Dragt

In 'De Grote Vriendelijke Podcast' heeft Friso met de schrijfster (van bijna 90) gesproken en 'dat was heel bijzonder'. "Het is fantastisch om te merken hoe ze nog in haar verhalen leeft. Het is wel een van onze beste jeugdboeken schrijfsters en een icoon op dat gebied. Ze heeft allerlei werelden geschapen zowel hier in dit boek in de geschiedenis, als in de toekomst. Al die werelden heeft ze nog helder voor de geest."

Het verhaal leent zich door de tijdloosheid en doordat het zo toegankelijk is voor verschillende leeftijden, uitstekend voor een serie. Volgens Friso is Tonke Dragt ook erg trots dat haar boek tot een serie wordt gemaakt: "Ze is ook wel heel benieuwd hoe het gaat worden."

'Letter for the King' is vanaf 20 maart te zien op Netflix.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie