appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

'Toen ik hoorde dat ik kankervrij was, had ik feest moeten vieren'

Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam
woensdag 4 maart 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Ze maakte carrière, hield van feestjes, deed veel leuke dingen en toen kwam dit erdoorheen knallen: baarmoederhalskanker. Hierover schreef Monique van Loon het eerlijke, grappige en luchtige boek 'Je bent jong en je krijgt wat'. Ze schoof aan bij De Nieuws BV.

Monique van Loon kreeg op haar 28e baarmoederhalskanker en schreef er een boek over.

Het boek opent met dat Van Loon op 28-jarige leeftijd het bericht krijgt dat ze baarmoederhalskanker heeft. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar, maar dat wil niet zeggen dat het daaronder niet voorkomt. Het was voor haar, net als voor vele andere vrouwen onder de 35 jaar, een enorme klap.
 

Alsof kanker rekening houdt met een leeftijd

Herkenning

"Het boek is enorm persoonlijk en echt alles staat erin", zegt Van Loon. Ze wil met haar verhaal bij mensen onder de huid kruipen, maar ook vindt ze dat mensen er soms gewoon hard om moeten kunnen lachen, want er zitten ook banale situaties tussen.

Van Loon heeft het boek vooral geschreven zodat mensen zich erin herkennen: "Dat hoeft niet zo zeer te zijn dat je ook kanker hebt gehad, maar misschien wel iets anders ingrijpend op een jonge leeftijd." Dat maakt het een universeel thema. 

Het is niet allemaal perfect en het was niet allemaal een sprookje, en ik wil dat mensen daar ook herkenning in vinden

 

Herstel

Het boek eindigt bij haar eerste check-up in het ziekenhuis. De tumor is weg. "Toen ik hoorde dat ik kankervrij was, had ik feest moeten vieren, maar het mentale proces, het herstel kwam bij mij toen pas. Ik moest blij zijn, maar ik wilde alleen maar heel diep onder de dekens kruipen. Ik was mezelf echt even kwijt. Dat je op het moment dat je blij zou moeten zijn, je dan pas het besef krijgt wat er allemaal is gebeurd", aldus Van Loon.
 
 
Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het uitstrijkje

Vanaf je 30e krijg je een oproep voor een uitstrijkje, die zes op de tien vrouwen doen. Van Loon: "Iedereen moet zelf bepalen of je een uitstrijkje doet. Ik dwing niemand maar het is belangrijk dat we het erover hebben met zijn allen. Lees de brief, heb het erover met je vriendinnen. Bespreek het met mensen om je heen. Het wordt te weinig besproken, denk ik."

Monique van Loon kreeg op haar 28e baarmoederhalskanker en schreef er een boek over.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1