appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Soms vind ik 'ik werk mezelf dood' een aantrekkelijke gedachte'

Anja van Wijgerden
donderdag 5 maart 2020 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

Özcan Akyol schreef dit jaar het Boekenweekessay: Generaal zonder leger. De columnist, tv- en radiomaker is te gast in Nooit Meer Slapen om te praten over zijn essay, waarin hij onderzoekt waar de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers zijn gebleven.

Een steen in de vijver

Met het essay richt 'Eus' zijn pijlen duidelijk op de literaire wereld, het instituut. "De woede en irritatie die in dit essay zit, is tegen het behaagziek zijn. Ik ben heel principieel: je kunt niet je collega gaan recenseren. Ik ga in mijn programma’s ook niet schrijvers uitnodigen die ik ken of met wie ik bevriend ben, dan voer ik een poppenkast op."

Dat niet iedereen blij is met zijn essay en mening, is misschien te zacht uitgedrukt. "De wereld is zichzelf veel te serieus gaan nemen", zegt Özcan Akyol. Een boekwinkel wilde zijn essay tijdens de Boekenweek eigenlijk niet verkopen. "Dat zijn toch bijna Noord-Koreaanse praktijken, om een boek niet te willen laten verschijnen. Ik vind dat verbijsterend."

Afgelopen week was Özcan Akyol te zien in talkshows en ook stonden er interviews met de schrijven in kranten en bladen. Niet iedereen deelt zijn mening maar het essay veroorzaakt wel iets. "Ik ben verbaasd dat ik zoveel bijval heb gekregen. Maar ik had verwacht dat veel mensen afgestompt zouden zijn, dat mensen literatuur niet meer sexy genoeg zouden vinden om een collectief debat over te voeren."

Maar het tegendeel blijkt waar. "Dat vind ik de grootste winst van dit alles. Dat mensen hier gedachtes over hebben en die ook delen. Dat vind ik mooi om te zien."

De literatuur als redding

Maar ondanks zijn kritiek op de literaire wereld, is zijn liefde voor de literatuur zelf – zonder alle poes pas – nog steeds enorm. "Het lezen van boeken heeft mijn leven veranderd: ik ben wijzer, dat weet ik zeker. Ik heb meer algemene kennis opgedaan. En het heeft mij leren ontsnappen van de wereld waarin ik mij begaf." Die vreugde van literatuur gunt Özcan Akyol iedereen.

Door het leren van woorden ging ik mezelf en de wereld om mij heen veel beter begrijpen

Özcan Akyol, schrijver

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1