appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Henk van Straten: 'Bad boy? Eén op de tien afspraken zeg ik af omdat ik ze niet aankan'

Henk van Straten
zaterdag 7 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

In zijn nieuwe boek 'Niets zal ons redden maar een beetje liefde is oké' kijkt Henk van Straten met een loep naar het dagelijks leven. In Kunststof vertelt de schrijver over zijn observaties, het menselijke tekort en zijn eigen angsten. Is de schrijver net zo bad boy als hij eruit ziet?

Henk van Straten over zijn nieuwe boek

Bad boy

Veel tatoeages, ruige verhalen en sinds kort ook een pitbull als huisdier. De schrijver wordt meermaals getypeerd als de 'bad boy schrijver'. Niet is minder waar: "Dan denk ik, je moest eens weten hoe ik hier zit met al mijn neuroses. Met mijn krijg ik wel genoeg slaap en mijn 20 potjes voedingssupplementen. Dan probeer het ik het nog een beetje onder controle te houden, maar van binnen is het een grote tyfus zooi."

"Bad boy? Een op de tien afspraken zeg ik af omdat ik ze niet aankan. Ik ga niet naar feestjes, ik ga na tien uur liever de deur niet meer uit, want dan is het donker."

Als ik één ding niet wil zijn is het de bad boy van de literatuur

Henk van Straten

"Ik ben me ervan bewust hoe mensen mij zien. Ik vul daarbij zelf ook veel dingen in die misschien helemaal niet waar zijn. Ik heb het daar heel moeilijk mee. Ik zou ook wat meer mijn schouders op kunnen halen." Maar Van Straten heeft een sterke neiging mensen te corrigeren als ze een bad boy zien: "Ik wil dat niet. In feite wil ik dat iedereen me sympathiek vindt. Als ik één ding niet wil zijn is het de bad boy van de literatuur."

Genadeloos eerlijk

Uit het boek blijkt dat Van Straten zich overbewust is van hoe mensen kijken, naar hem en naar elkaar. Veel van zijn teksten gaan over mannelijkheid en identiteit, en tegelijkertijd lees je over een heel kwetsbaar, sensitief iemand. Hij is genadeloos eerlijk over zijn eigen falen en tekortkomingen. 

"Ik denk omdat je voelt dat daar iets zit, omdat het zwaar voelt, waardoor je weet dat het in een tekst ook zal werken", legt van Straten uit. "Ik probeer te vangen wat er gebeurd is. Het voelt soms ook wat beter als ik het opgeschreven heb. Misschien probeer ik ook wel begrip te zoeken ermee. Dat ik er daardoor makkelijker mee kan leven."

Henk van Straten in Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1