appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Oek de Jong: 'Als schrijver ben je aan de goden overgeleverd'

Oek de Jong
woensdag 4 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Schrijver Oek de Jong heeft een nieuwe roman: Zwarte Schuur. Een verhaal over leven met trauma, de verwerking ervan en over de kracht van een grote liefde. De Jong is bekend van de succesvolle romans Opwaaiende zomerjurken en Pier en oceaan. In Kunststof vertelt hij over zijn nieuwste boek.

Oek de Jong over Zwarte Schuur

Zoektocht naar het onderbewuste

Het schrijven van een roman is een zoektocht naar je eigen black box, het onderbewuste volgens De Jong: "Al het materiaal voor de roman, de beelden, bepaalde gebeurtenissen, het drama, dat komt uit mijn onderbewuste. Daar ben je al schrijver aan overgeleverd. Je hebt je techniek, je kent het ambacht, je weet tot op zekere hoogte wat je aan het doen bent en tegelijkertijd ben je aan de goden overgeleverd."

Ik ben bezig om de zintuigen van de lezer te bespelen

Oek de Jong

De Jong blinkt uit in minutieuze beschrijvingen met veel kleurrijke details en heeft een buitengewoon scherpe blik. Moet je naar je diepste binnenwereld om de situaties die je beschrijft voor je te zien? "Het begint met wat je zintuiglijkheid kan noemen; ik ben bezig om de zintuigen van de lezer te bespelen en om alles tastbaar te maken. Om personages aanwezig te laten zijn en situaties invoelbaar te maken. Dat is levenservaring, visie en dat is gebaseerd op eindeloos veel eigen observaties."

"Wat uit het onderbewuste komt zijn bepaalde verhaalgegevens, in dit geval de kern van het boek, het misdrijf en het trauma. Dat is een gegeven dat ik niet bedenk, maar dat zich aan mij opdringt. Het is een beeld waar ik al heel lang mee rondliep. Jarenlang."

Het lijkt een licht, helder, ogenschijnlijk eenvoudig verhaal, maar ik zie het boek als een koraalrif

Oek de Jong

"In eerste instantie weet ik ook niet wat ik met het beeld moet. Waarom dringt zich dat nou zo aan mij op? Waarom blijft het jaren bij me zitten? Op een gegeven moment neem ik dan de beslissing, volg nu maar je intuïtie, ga het maar opschrijven en ga ontdekken waarom dit zich zo aan je opdringt. Het is vertrouwen op instinct en gevoel: er komt iets in me op met grote kracht en daar moet ik kennelijk iets mee doen."

"De ervaring leert ook dat als ik zo’n beeld ga 'uitpakken', dat er een heel cluster van gevoelens tevoorschijn komt, dat er scenes tevoorschijn komen en dat er een verhaal in zit. Het schrijven kost me steeds minder moeite, dus ik haal er steeds meer geluk uit."

Oek de Jong in Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1