appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom Ischa Meijer Nederlands beste interviewer was

Marc Mildner
dinsdag 27 oktober 2020 | VPRO | RadioDoc Twitter

Het is het vijfentwintigste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. In de podcast Een dik uur Ischa op de radio laat Anton de Goede vriend en vijand een duik nemen in het archief. Uit ruim 400 uur radio kozen zij de allerbeste interviews.

Liever luisteren? Connie Palmen over Ischa Meijer

Deze aflevering is met Connie Palmen, schrijfster van een heel oeuvre waar de roman I.M. (1998) deel van uit maakt. Een boek dat onverbloemd gaat over Ischa Meijer en de relatie die Palmen met hem had tot aan zijn plotselinge dood in 1995.

Connie Palmen - bron: Tessa Pothuma de Boer 

Maar Connie Palmen aarzelde om aan de podcast mee te doen. "Ik vind het eigenlijk helemaal niet fijn om over Ischa te praten. Zeker als je een schrijver bent zoals ik, die van feiten fictie maakt. Als je een hele liefdesgeschiedenis in een roman hebt gegoten, dan moet je heel erg oppassen dat je je leven niet verbruikt."

"Alles wat niet in de roman is beland, houd ik liever voor mezelf. Het is dus echt oppassen geblazen. Ik houd heel graag een leven over Ischa voor mezelf. Zo zijn er veel herinneringen die ik niet heb beschreven in het boek.''

Verfilming I.M.

I.M. werd dit jaar verfilmd door Michiel van Erp, met in de hoofdrollen Ramsey Nasr als Ischa en Wende Snijders als Connie. In deze serie, die eind dit jaar op de televisie te zien is, toont van Erp de liefde tussen een jonge debutante en een gevestigde journalist. Het onconventionele liefdesverbond begint in het boek als de journalist de debutante interviewt in zijn radioprogramma ’t Is me het weekje wel van 5 februari 1991.

Het boek zegt Connie Palmen na verschijnen nooit te hebben herlezen en de uitzending nooit te hebben teruggeluisterd. In deze aflevering van Een dik uur Ischa op de radio hoort Palmen opnieuw hoe Cor Galis, nu bijna dertig jaar geleden, Ischa toesprak, en luistert ze voor het eerst hun interview terug. 

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1