Achtergrond

Doorwerken na pensioen: Amerikaanse realiteit straks ook in Europa?

NTRVPRO
foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorwerken na pensioen: Amerikaanse realiteit straks ook in Europa?

Oud worden in Amerika gaat niet gepaard met een pensioen. Sterker nog, driekwart van de bevolking werkt door na het 65ste jaar. Vandaag in Radio Doc: Oud Amerika, over pensionado's in Amerika die genoodzaakt door blijven werken. Zal dat straks ook in Europa de nieuwe realiteit zijn?

Geen pensioen

Djoeke Veeninga en Freke Vuijst reisden tien jaar geleden door Florida, de staat vol oude mensen. Daarbij keken ze vanuit hun eigen persoonlijke situatie naar de VS. Het resulteerde in Oud Amerika. Een documentaire over pensionado's, de noodzaak van langer doorwerken en de lessen die we hiervan kunnen leren.

Kaartjes afgeven vanachter het loket op de tolweg, een Sunny side up serveren in een diner, op een steiger werken in de bouw. Wie tien jaar geleden als Europeaan door de VS reisde, zag tot zijn verbazing veel ouderen werken. Mensen, die hier in Nederland al lang met pensioen zouden zijn.

Het was de periode waarin de pensioenleeftijd slechts voor enkele beroepen verplicht was in de VS. Langzamerhand werden Europeanen klaargestoomd op datzelfde pad.

Wat is de stand van zaken anno 2020? Wat kunnen we leren van de VS? Je hoort het vanavond in Radio Doc, om 21.00 uur. Beluister hier alvast Oud Amerika, die Djoeke Veeninga en Freke Vuijst tien jaar geleden maakten.

Freke Vuijst

Naast de docu wordt er stilgestaan bij het werk van Freke Vuijst (1952 – 2020), die onlangs is overleden. Sinds 1976 werkte zij als correspondent voor onder meer de IKON, de VPRO en Netwerk. Zij schreef de non-fictieboeken The Half Jewish Book, met Daniel Klein (2000), XTC-smokkel (2002) en Dood Spoor (2006), de laatste twee met VN-collega Marian Husken.

Daarbij regisseerde en produceerde zij tal van bekroonde documentaires over Amerikaanse jeugdcultuur en religie voor haar eigen productiemaatschappij Green Room Productions. Haar meest recente documentaire Poet of Poverty, is gebaseerd op brieven van een katholieke priester in Camden, New Jersey, de armste stad in Amerika.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie