Achtergrond

Bas maakte kunst van wachten op harttransplantatie in coronacrisis

NTRVPRO
foto: Bas Zuyderlandfoto: Bas Zuyderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Bas maakte kunst van wachten op harttransplantatie in coronacrisis

De coronacrisis is verre van voorbij en we zitten met z’n allen te wachten. Op een vaccin of een medicijn, zodat we weer terug kunnen naar het (oude) normaal. Maar we houden niet van dat wachten, omdat we niet weten hoe lang het nog gaat duren. Vandaag in Radio Doc het verhaal van Bas die noodgedwongen heel goed geworden is in wachten.

De intelligente lockdown is nog maar net begonnen als radiomaker Heleen Hummelen besluit om samen met een gedreven team Virusverhalen (bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon 2020) te maken. Een podcast die achter de voordeur komt, voorbij de quarantaine-linten van het verpleeghuis en in het thuisklasje.

''Er was iets groots aan de hand en ik wist al langer dat ik iets wilde doen met het concept wachten'', zegt Heleen Hummelen (regisseur van Virusverhalen). ''Op een gegeven moment zat je gewoon opgesloten thuis. En dat was voor veel mensen geen eenvoudige opgave. Je moest je aanpassen aan het idee dat iets anders jouw leven dicteert.'' En dat sloot volgens Hummelen goed aan op het verhaal van Bas. ''Ik wist dat Bas al jarenlang in een situatie zit waarin hij eindeloos wacht op een harttransplantatie. Hij is een expert geworden in het wachten en kon het beste meegeven hoe je dat doet.''

Geen harttransplantatie wegens coronacrisis

Credits: Bas Zuyderland

Kunstenaar Bas (hoofdpersoon) kampt met een slecht functionerend hart. Dat heeft een grote impact op zijn sociale leven. ''Hij maakt het wachten in extremen mee'', zegt Heleen Hummelen. ''Maar voor zijn gevoel heeft hij de regie in handen genomen.'' Bas heeft de rollen omgedraaid en heeft van wachten een kunst gemaakt. ''Het wachten is niet meer iets statisch voor hem. Hij beslist zelf wat hij doet en vervult er zelf een rol in het wachten.''

Na vele jaren te hebben gewacht op een harttransplantatie, is het dan eindelijk zover: Bas wordt gebeld dat hij bovenaan de wachtlijst komt te staan. Hij kan elk moment gebeld worden als er een hart beschikbaar is. Een enorme opluchting voor Bas en zijn gezin. Maar dan breekt de pandemie uit.

Benieuwd hoe Bas van wachten een kunst maakte en naar het vervolg?

Credits: Bas Zuyderland

Virus Verhalen - Wachten

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie