Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Robbert Dijkgraaf over meldpunt Forum voor Democratie: 'totaal verkeerd initiatief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Dijkgraaf over meldpunt Forum voor Democratie: 'totaal verkeerd initiatief'

Professor Robbert Dijkgraaf noemt het meldpunt voor indoctrinatie van Forum voor Democratie een "totaal verkeerd initiatief". Volgens Dijkgraaf is het goed dat onderwijs een 'veelheid aan meningen etaleert.'

Het meldpunt is ruim twee weken in de lucht op initiatief van het Renaissance Instituut. Dat is het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie. Zij stellen dat leerlingen in het onderwijs worden blootgesteld aan 'linkse indoctrinatie aan Nederlandse scholen en universiteiten.' Dijkgraaf reageert: "Open dan ook een meldpunt voor rechtse en gelovigen docenten en probeer zoveel mogelijk meldingen te krijgen".

Volgens Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, blijkt uit onderzoek dat jonge mensen politiek betrokken raken wanneer ze opgroeien in een gemengde omgeving. Dat wil zeggen een omgeving met verschillende nieuwskanalen en zowel een links als rechts geluid. "Dat traint als het ware je eigen denkkracht."

Volgens Dijkgraaf kunnen de persoonlijke idealen van een leraar leerlingen positief beïnvloeden en inspireren.

Geen ondermijning

Bij zijn overwinningsspeech vorige week zei Thierry Baudet: ''We worden ondermijnd door onze universiteiten". Volgens Dijkgraaf is dat "absoluut niet waar". "Het mooie van kennis is dat het altijd positief is. Wetenschap ondermijnt juist vooringenomen ideeën." Volgens Dijkgraaf maken we allemaal gretig gebruik van de vruchten die uit wetenschap zijn voortgekomen, zoals medische kennis, de telefoon en het internet.

De hoogleraar verwacht dat de rol van de wetenschap in de toekomst vaker onder druk zal komen te staan, omdat de boodschap van wetenschappers niet welkom is, of omdat het botst met wat politici belangrijk vinden. Volgens hem heeft wetenschap uiteindelijk het laatste woord omdat het over feiten gaat. "Het haalt de nepkennis weg en geeft ons een fundament."

Opmerking Baudet zorgelijk

Het belang van de wetenschap moet worden veiliggesteld, denkt Dijkgraaf. De opmerking van Baudet baart hem zorgen omdat het past in de lijn dat de academische vrijheid wereldwijd onder druk staat. Dijkgraaf: "Trump dreigt overheidssteun in te trekken van universiteiten als ze iets zeggen wat hem niet bevalt. In Hongarije is een universiteit weggepest en in Turkije zitten wetenschappers in de gevangenis".

Universiteiten moeten volgens hem blijven benadrukken wat ze in huis hebben en het bedrijfsleven, en politici en de samenleving moet zich uitspreken vóór de wetenschap: "Het is iets van ons allemaal."

Het isgelijkteken

Hoe breng je de wetenschap en mensen die niet meer geloven in de huidige wetenschap bij elkaar? Hier gaat het onder andere over in het nieuwste boek van Robbert Dijkgraaf 'Het isgelijkteken'. Het is een bundeling van essays en columns die samenvallen onder zijn favoriete wiskundige symbool. Want hoe kun je werelden met elkaar verbinden die in eerste instantie niet bij elkaar lijken te horen?

Ster advertentie
Ster advertentie