appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

maandag 11 februari

De wachtgeldregeling voor politici moet soberder worden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

De afgelopen zes jaar is er ruim vierentwintig miljoen euro uitgekeerd aan oud-politici die gebruik maken van de wachtgeldregeling, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf. Eén oud-staatssecretaris streek zelfs bijna een half miljoen op. SP-kamerlid Ronald van Raak wil daarom af van de speciale wachtgeldregeling voor politici. Hij wil dat voor hen dezelfde regels gelden als voor andere mensen.

Het wachtgeld is ooit bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen het aandurft om een politieke loopbaan te beginnen, zonder de angst om daarna zonder de inkomsten te raken. Bovendien blijkt het de afgelopen decennia voor oud-politici relatief lastig om een goede baan te vinden.

De wachtgeldregeling is in 2012 al flink versoberd. Tegenwoordig kunnen oud-politici maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld ontvangen én ze hebben sollicitatieplicht. De bedragen die de Telegraaf in kaart heeft gebracht, omvatten zowel de uitkeringen aan mensen die onder de oude als onder de nieuwe wachtgeldregeling vallen.

Is het terecht dat politici, met hun hoge afbreukrisico, nog enige jaren wachtgeld ontvangen als hun politieke carrière voorbij is? Of is het onzin dat voor hen een speciale regeling bestaat en kan het allemaal best iets minder?

Heb jij toevallig wachtgeld ontvangen? Of er juist vanaf gezien?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1