Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Omstanders moeten ingrijpen bij racisme'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Omstanders moeten ingrijpen bij racisme'

"Grijp alsjeblieft in", dat zegt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, naar aanleiding van de opmerkingen van Johan Derksen over Habtamu de Hoop. Want niet alleen racistische uitingen zijn schadelijk, ook meelachen of helemaal niets doen is "niet oké en mag nooit oké worden".

Onze stelling vandaag: Omstanders moeten ingrijpen bij racisme.

Johan Derksen zorgt opnieuw voor boosheid door zijn uitspraken in Vandaag Inside. Dinsdagavond werd een stukje interview getoond, waarin Kamerlid Habtamu de Hoop spreekt over het bevorderen van de Friese taal. De Hoop is van Ethiopische afkomst en als baby geadopteerd en groeide in Friesland op; hij spreekt de Friese taal vloeiend. Derksen maakte hem belachelijk, want hij kon toch onmogelijk een Fries zijn?! De tafel lachte vrolijk mee of zweeg in alle talen.

Hadden de tafelgasten moeten ingrijpen? Moeten omstanders sowieso niet ingrijpen als er racistische uitspraken worden gedaan? Wat doe jij zelf? Heb je weleens zoiets meegemaakt en wat deed je toen?

Of heb je meegemaakt dat je zelf racistisch werd bejegend en kwam er toen ook niemand voor je op? Of juist wel en hoe fijn was dat?

Laat het ons weten in de community, door te reageren op deze nieuwsbrief of te bellen naar 0800 - 1101.

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie