appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

dinsdag 2 mei

4 mei is geen geschikt moment voor het herdenken van omgekomen vluchtelingen

Vandaag te gast: Jaap Smit, vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Wie herdenken we op 4 mei? Traditioneel zijn dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar passen daar ook drieduizend witte, papieren kruizen bij om stil te staan bij vluchtelingen die hun leven lieten op weg naar de vrijheid?

Ja, zegt Rikko Voorberg, de dominee die wil dat wij met drieduizend witte papieren kruisen in het gras tijdens de Nationale Dodenherdenking ook stil staan bij de slachtoffers die wij bedoeld, of onbedoeld zelf maken. Maar het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) roept de gemeente Amsterdam op de papieren kruizen te verbieden. De Nationale Dodenherdenking is voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Wie alles op één dag wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.”

Maar we herdenken donderdag toch ook al gesneuvelde Nederlandse militairen die hun leven gaven tijdens een vredesmissie? Wie heeft er gelijk en wat vindt u?

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1