Sport
BNNVARA

Oud-bokser Arnold Vanderlyde: 'Muhammed Ali zei tegen mij, you are a great champ, wat wil je nog meer hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-bokser Arnold Vanderlyde: 'Muhammed Ali zei tegen mij, you are a great champ, wat wil je nog meer hebben'

Oud-bokser Arnold Vanderlyde vocht 254 wedstrijden en heeft zo'n beetje alles gewonnen wat er te winnen viel. Na zijn carrière als bokser is hij niet stil gaan zitten en op dit moment geeft hij als vitaliteitscoach trainingen en inspireert hij mensen met zijn lessen uit de topsport. In De Nieuws BV blikt hij terug op zijn sportcarrière en vertelt waarom hij koos voor zijn talent en niet voor de liefde voor voetbal.

Vanderlyde haalde drie keer brons op de Olympische Spelen, werd acht keer Nederlands Kampioen, werd drie keer Europees Kampioen en was sportman van het jaar 1991. Van deze overwinningen zijn de Spelen in Los Angeles de favoriet van de oud-bokser. De Spelen van '84 waren onverwachts voor de toen pas 21-jarige bokser. "Mijn bronzen medaille werd omarmt door Nederland, ik werd een bekende Nederlander."

Quote

Ik wilde mezelf bewijzen tegenover mijn strenge vader

Arnold Vanderlyde

Niet zozeer het behalen van een bronzen medaille was een hoogtepunt voor Vanderlyde, maar vooral de (h)erkenning betekende veel voor hem. "Als kind was het voor mij belangrijk om herkent te worden. Ik wilde mezelf bewijzen tegenover mijn strenge vader. De intentie van mijn vader was dat we moesten vechten in een niet makkelijke wereld. We waren de enige donkere jongens in de omgeving Sittard."

Zijn vader was streng, maar Vanderlyde omschrijft zijn moeder als zijn sidekick. Vanderlyde kwam uit een groot gezin met drie broers en twee zussen. Terwijl de rest ging studeren, focuste Vanderlyde zich op zijn sportcarrière. Zijn moeder zorgde ervoor dat het eten op tafel stond en hij uitrustte na een training. Inmiddels is Vanderlyde zijn moeder al tien jaar geleden overleden, iets wat hem nog steeds emotioneert.

Van voetbalschoenen naar bokshandschoenen

Voordat Vanderlyde begon met boksen, voetbalde hij op het hoogste amateurniveau, bij VV Sittard. Voor het kampioenschap speelden ze ook een wedstrijd tegen Ajax. "In de wedstrijd tegen Ajax stond ik tegenover een grote donkere jongen, hij zorgde ervoor dat we 1-0 voor stonden en snel was het 1-1. Hij pakte het initiatief en had het overwicht. Dat was Frank Rijkaard."

Quote

Ik hou nog steeds heel erg veel van voetbal

Arnold Vanderlyde

Mede door Rijkaard wisselde Vanderlyde zijn voetbalschoenen in voor bokshandschoenen. Hij vertelde de profvoetballer later ook dat hij destijds inzag dat hij het niveau van Rijkaard nooit ging halen en daarom beter iets anders kon doen. Vanderlyde koos voor zijn talent en niet voor waar zijn liefde lag: het voetbal. "Ik hou nog steeds heel erg veel van voetbal."

Muhammed Ali

Muhammed Ali was een groot voorbeeld voor Vanderlyde. Twee keer hebben ze elkaar ontmoet. "Hij heeft mij altijd in de spiegel laten kijken. Ali is te lang door gegaan met zijn carrière. Ik dacht, dat ga ik niet doen, niet teveel klappen krijgen en op tijd stoppen. Zodat je fysiek en mentaal verder kan met je leven."

Angst voor letsel was er altijd wel een beetje. Een aantal jaren geleden lied Vanderlyde een total bodyscan maken, om te zien of er iets kapot was. "Ze zagen wat kleine mankementen, maar niets wat met boksen te maken had. Een compliment voor mijn carrière en de trainers die mij hebben begeleid." Een opluchting voor Vanderlyde.

Mart Smeets noemde Vanderlyde een voorzichtige bokser, daardoor zou hij nooit echt de top hebben gehaald. Daar is Vanderlyde het niet mee eens. "Ik denk als West-European in die tijd en nummer twee van de wereld zijn, dan ben je nooit te lief om te boksen. Wat wel waar is, is dat ik misschien iets te behoudend was."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie