Sport
NOS

'Nijhuis hanteert zijn eigen voetbalregels en dat wordt al tijden getolereerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nijhuis hanteert zijn eigen voetbalregels en dat wordt al tijden getolereerd'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: makkelijk ging het niet, maar Feyenoord won zondag op bezoek bij Fortuna Sittard met 1-0. Arbiter Bas Nijhuis eiste een belangrijke rol op door vaak door te laten spelen. "Nijhuis hanteert zijn eigen voetbalregels en dat wordt al tijden getolereerd", aldus de aangeschoven studio-analist Andries Jonker.

Video niet beschikbaar

Waarom ging het zo moeizaam bij de huidige nummer elf van de ranglijst? Andries Jonker: "Het was geen cadeautje van Fortuna. Die klapten er in een gevuld stadion vol op en leverden veel fysieke weerstand." Volgens de studio-analist had Feyenoord bovendien nóg een tegenstander: arbiter Bas Nijhuis. Niet voor het eerst was de 47-jarige Enschedeër onderwerp van debat. "Het warrige fluiten van Nijhuis leidde ertoe dat het voor Feyenoord heel moeilijk was."

Voetbalregels

Jonker heeft zich eraan gestoord, voegt hij er direct aan toe. "Een scheidsrechter hoort zich aan de voetbalregels te houden. Je kunt niet je eigen regels hanteren, maar dat wordt van Nijhuis al een tijdje getolereerd. Ik vind dat raar."

Quote

Het wordt van Nijhuis al een tijdje getolereerd dat hij zijn eigen regels hanteert. Ik vind dat raar.

Studio-analist Andries Jonker over scheidsrechter Bas Nijhuis

Wat zeggen de cijfers hierover? Het is een "open deur", lacht Frouws. Maar inderdaad: "Nijhuis fluit het minst van alle scheidsrechters. Dit seizoen fluit hij gemiddeld zestien keer per wedstrijd, het gemiddelde ligt op twintig keer."

Opvallend is dat Nijhuis zondag juist wél relatief veel floot voor overtredingen, voegt Frouws toe. "Voor zijn doen heeft hij vandaag best veel gefloten: 22 keer. Dat is bovengemiddeld. Dus hij had de fluit wel meegenomen."

Scoren uit corners

Twee tegenstanders of niet, de zege ging naar Feyenoord. Weer scoorde centrale verdediger Dávid Hancko en opnieuw deed hij dat uit een corner. De ploeg is dit seizoen behoorlijk efficiënt met hoekschoppen, ziet Frouws. "Dit is nummer elf", zegt hij. "In deze eeuw waren er maar twee seizoenen waarin Feyenoord vaker scoorde uit corners." De ploeg maakte er dertien in het eerste seizoen van huidige coach Arne Slot en in het seizoen 2020/2021 kwam het onder Dick Advocaat tot twaalf.

Ster advertentie
Ster advertentie