Sport
BNNVARA

Erben Wennemars: 'Ga niet daar als een soort van clown langs de ijsbaan staan'

foto: BNNVARAfoto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Wennemars: 'Ga niet daar als een soort van clown langs de ijsbaan staan'

In wat alweer de bokswedstrijd van de eeuw wordt genoemd, versloeg Tyson Fury zijn tegenstander Deontay Wilder. Achteraf wilde Wilder de Britse bokser niet feliciteren, iets waar Erben Wennemars zich niet in kan vinden. "Misschien niet direct na de finish maar even later feliciteer je altijd wel", zegt hij in de 'Kleine Sportcitatenquiz' van B.V.S.C. Onsportief gedrag, waar hij ook de actie van Nils van de Poel onder schaart, keurt hij volledig af.

Afgelopen weekend verdedigde Fury zijn titel in het zwaargewicht met succes. Bijna twee jaar geleden pakte de 33-jarige Brit de wereldtitel bij de boksbond WBC af van Wilder die er op gebrand was deze weer terug te pakken. Maar, op het nippertje is het Wilder niet gelukt.

Feliciteer altijd de tegenstander als die wint

Voor de wedstrijd liep de spanning al hoog op. De gebruikelijke staredown, waarbij de boksers elkaar roerloos diep in de ogen kijken, ging niet door omdat het niet verantwoord zou zijn. Wat dat betreft, is het misschien niet verbazingwekkend dat Wilder achteraf Fury niet wilde feliciteren met zijn overwinning. "Hij is een slechte verliezer", zegt Fury achteraf over Wilder.

"De eeuw duurt nog lang, dus er zullen nog veel wedstrijden volgen", zegt Wennemars over dat de wedstrijd als 'gevecht van de eeuw' werd gezien. Bovendien geeft dat genoeg kans voor felicitaties achteraf, zou je kunnen zeggen. Want onsportief gedrag, dat keurt Wennemars af: "Misschien niet direct na de finish, maar een tijdje later feliciteer je iemand gewoon."

Nils van der Poel

Ook onsportief gedrag op de schaatsbaan heeft Wennemars een hekel aan. Zo is volgens hem het spandoek en de koebel waarmee Nils van der Poel afgelopen weekend Patrick Roest aanmoedigde tijdens een trainingswedstrijd, 'Onsportief en respectloos'. Wennemars: "Ik heb me daar echt aan geërgerd. Het is niet leuk en niet sportief, het is respectloos. Nils van der Poel probeert hier een statement mee te maken. Die wil een beetje concurrentie gaan opwekken. Iedere ronde als Patrick Roest er langs kwam, stond hij hem aan te moedigen. Dat is natuurlijk raar, als de wereldkampioen jou staat aan te moedigen terwijl jij hem eraf moet rijden."

Wennemars vindt dat de schaatser zich op zichzelf moet richten. "Laat jouw concurrenten hun eigen voorbereiding doen en doe gewoon hetzelfde. Ga niet daar als een soort van clown langs de ijsbaan staan en probeer niet jouw grootste concurrent uit zijn concentratie te halen. Dat is niet grappig en ook respectloos tegenover jouw concurrenten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie