Buitenland
VPRO

Oekraïense kinderen boksen tegen oorlog op

foto: Adriaan Backer
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense kinderen boksen tegen oorlog op

In Oekraïne gaat het 'gewone' leven door, ondanks de oorlog. In de stad Kryvy Rih, waar families uit Kherson naartoe zijn gevlucht na de Russische invasie, gaan kinderen naar de lokale boksschool. Onze verslaggever Michiel Driebergen nam er een kijkje, in het derde deel van de reportageserie Oorlogskinderen in Oekraïne voor Bureau Buitenland.

"In het begin doet het boksen pijn, maar na veel training niet meer", vertelt de 9-jarige Andrej. "Als je ouder wordt, kan het zijn dat je moet vechten. En als je bokst, dan weet je hoe je moet terugslaan." Catharina, Andrej's moeder, is blij dat haar zoon zijn energie kwijt kan. "Hij zat gevangen tussen vier muren vanwege de oorlog", vertelt ze. "Hij bewoog bijna niet. We zaten wekenlang in de schuilkelder. Onze boerderijdieren hebben het niet overleefd. En als wij niet waren gevlucht, zouden wij het waarschijnlijk ook niet hebben overleefd."

De oorlog heeft psychologische gevolgen voor jonge kinderen, zoals Andrej. "Kinderen die lijden onder de oorlog zijn zeer kwetsbaar", zegt Andrej’s boksinstructeur. "Ze hebben stress en explosies meegemaakt. Dus we kunnen niet tegen hen schreeuwen of zelfs maar onze stem verheffen." Maar ondanks de oorlog is er hoop voor de toekomst. "Ik denk dat ik hier sterker uit zal komen", zegt het enige meisje in de boksschool. “Als je weet hoe je moet vechten, hoe je je moet verdedigen, dan is boksen niet meer eng", zegt ze.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie