appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Politiek op klovenjacht

ANP
zondag 9 juni 2019 | BNNVARA | Joost Bekendam Twitter

De economie draait als een tierelier en toch smeult er chagrijn over bureaucratie, ongelijkheid en migratie. Tenminste, daarvoor waarschuwen maatschappelijke zieners als Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Om het tij te keren zijn politieke partijen daarom een grootscheepse zoektocht gestart naar ideeën, constateert politiek journalist Joost Bekendam

Bijzonder is het wel. Iets meer dan honderd man zijn vrijdagavond bijeen in de Rotterdamse Pauluskerk om antwoorden af te tasten voor wereldproblematiek. Met af en toe muziek. Het is een initiatief van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en bij dit eerste 'huiskamergesprek' staat 'ongelijkheid' op het menu.

Economisch jargon en christelijke termen dansen door elkaar heen. Van jubeljaar tot fiscaliteit. Centraal op een tafeltje staat niet de bijbel, maar Kapitaal in de 21e eeuw van de Franse econoom Thomas Piketty. 'Dit is politiek!', roept hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs enthousiast over het niveau van de discussie.

Verweesd

Segers wil de reeks gesprekken afronden met een essay, in november. 'Dán heb je alle antwoorden', zegt hij grappend. Zijn inzet is serieus: een antwoord vinden op economische en culturele ongerijmdheden, ook voor het volgende verkiezingsprogramma. Daarbij zoekt hij naar een 'thuisgevoel' bij het 'huis' dat Nederland heet.

Hij neemt alvast een voorschot. De samenleving is 'verweesd', zegt hij verwijzend naar Rotterdammer Pim Fortuyn. Op het punt van migratie wil Segers daarom meer controle: ''Een huis heeft een deur. Om te verwelkomen, maar ook een die dicht kan." Een opvallende aanscherping van het partijstandpunt.

Oplossingen

Meer partijen zijn druk met het uitwerken van antwoorden op grote globale vraagstukken als ongelijkheid. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA deed dat laatst in zijn Thijs Wöltgenslezing, VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef een discussiestuk en ook D66-leider Rob Jetten ging bij een lezing in op vermogensongelijkheid in Nederland.

Het vinden van een doortimmerd antwoord op al die vragen is niet makkelijk. Alle partijen willen inmiddels een sterkere overheid om de macht van markt te beteugelen. Alleen hoe doe je dat nu die markt internationaler is dan ooit? Hoe pak je belastingontwijking aan in een internationaal speelveld? Regel dat maar eens zonder het democratische tekort dat kleeft aan internationale samenwerking.

Ideeënkloof

Dat politici zich nu zetten aan 'grote vraagstukken' is nodig en ook moedig. Hoe concreter het wordt, hoe meer kritiek er op de loer ligt. De kwesties zijn immers inhoudelijk ingewikkeld en daarbij: in de politiek zijn wenselijkheid en haalbaarheid niet bepaald elkaars beste vrienden. De strijd tegen de ongelijkheid is zelf ongelijk en misschien is dat wel de grootste kloof.

Joost Bekendam is politiek journalist bij De Nieuws BV en vervangt deze week David van der Wilde

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1