Wetenschap & Techniek
NOS

Niet meer wakker tijdens Parkinsonoperatie: 'Meer vrouwen durven het nu aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet meer wakker tijdens Parkinsonoperatie: 'Meer vrouwen durven het nu aan'

De klachten van Parkinson zijn tot op zekere hoogte te behandelen met een hersenoperatie. Dat gebeurde altijd zonder narcose. Maar sinds kort kan dat wel onder narcose. En nu blijkt dat zich veel meer vrouwen voor deze operatie melden. Dat concludeert Saman Vinke, neurochirurg aan de Radboud UMC in Nijmegen na jarenlang onderzoek. Hij vertelt over deze nieuwe vorm van opereren bij het Radio 1 Journaal.

"Het gaat om diepe hersenstimulatie waarbij twee elektroden in de diepe hersenstructuur worden geïmplanteerd. Voorheen werd die operatie altijd uitgevoerd als de patiënt wakker was", vertelt Vinke.

Operatie duurde bijna hele werkdag

Tijdens de operatie worden via twee boorgaatjes in de schedel elektroden in de hersenen aangebracht. Die staan via onderhuidse kabeltjes achter de oren in contact met een kastje. Dat kastje zit ook onder de huid, net onder het sleutelbeen. Vanuit dat kastje worden elektrische stroompjes afgegeven aan de hersenen, waardoor Parkinsonklachten verminderen.

Mensen moesten altijd wakker blijven, omdat ze tijdens de operatie allerlei testjes moeten uitvoeren, zegt Vinke. "Dan kan de chirurg meteen checken of de symptomen verminderen als de elektroden worden geplaatst."

Aan die klassieke methode kleven nadelen. De operatie duurt bijna een hele werkdag, waarvan de patiënt het grootste deel wakker is terwijl het hoofd vast ligt. Daarnaast moet de patiënt tijdelijk stoppen met medicijnen, waardoor de klachten verergeren.

Luister ook de AVROTROS-podcast 'Krijg Ik Parkinson?'

Krijg Ik Parkinson?

Krijg Ik Parkinson?

MRI-scans

"Tegenwoordig hoeft dat dus niet meer", vertelt Vinke, "We hebben nu speciaal daarvoor ontwikkelde MRI-scans. Daardoor kan de operatie nu onder narcose worden gedaan." Het levert volgens Vinke ook tijdswinst op: "De procedure is veel korter. We kunnen nu twee patiënten op een dag opereren in plaats van één. Daarnaast blijven patiënten gewoon hun medicijnen slikken, waardoor de klachten stabiel blijven."

"Het Radboudumc voert sinds 2019 alleen nog deze operaties bij Parkinson uit met behulp van MRI en onder narcose", zegt Vinke. Wereldwijd gebeurt de ingreep in veruit de meeste situaties nog steeds volgens de traditionele wakkere methode.

Opvallend meer vrouwen melden zich

"Sinds we onder narcose zijn gaan opereren, is het aantal vrouwen dat zich voor deze operatie meldt flink gestegen", aldus Vinke. "Parkinson komt in veertig procent van de gevallen voor bij vrouwen. Maar in onze studie was slechts zeventien procent van de patiënten bij de klassieke operatiemethode vrouw."

Volgens Vinke is dat percentage nu gestegen naar ruim veertig procent, zoals de ziekte dus ook verdeeld is in de populatie.

Waarom er zich nu meer vrouwen melden weet Vinke niet: "Daar zou meer onderzoek naar worden gedaan. We denken dat mannen met Parkinson het niet eng vinden om risico's te nemen. Die vinden dat niet erg. Vrouwen kijken meer naar wat ze in de weegschaal leggen als ze zo'n operatie overwegen. Maar nogmaals, dat is iets wat we moeten uitzoeken."

Niet meer wakker tijdens Parkinsonoperatie: 'Meer vrouwen durven het nu aan'

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie