Binnenland
AVROTROS

Parkinsonpatiënt Ger doet verhaal over tegenvallende operatie in podcast 'Krijg ik Parkinson?'

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Parkinsonpatiënt Ger doet verhaal over tegenvallende operatie in podcast 'Krijg ik Parkinson?'

"Ik kan er niet slechter van worden, ik kan alleen maar winnen", zegt Parkinsonpatiënt, Ger Geurts in de podcast Krijg ik Parkinson? van EenVandaag-radioverslaggever Laura Kors. Net als een sterk groeiende groep mensen, waaronder zanger en presentator Ernst Daniel Smid, koos ook hij voor de hersenoperatie 'Deep Brain Stimulation' toen hij merkte dat de effecten van medicatie steeds minder werden.

Bekijk de trailer van Krijg ik Parkinson

Video niet beschikbaar

Off-momenten

In de podcast Krijg ik Parkinson? gaat Laura, die in haar jeugd jarenlang bollen pelde in West-Friesland, op zoek naar de relatie tussen pesticiden en Parkinson. Ze komt erachter dat mensen die in de bollen werkten letterlijk met de handen in het gif zaten.

Laura’s zoektocht begint bij Ger die, nadat hij jaren als tuinder werkte, Parkinson krijgt. Voor de operatie heeft Ger te vaak te maken met de voor Parkinsonpatiënten kenmerkende off-momenten. Dat zijn momenten waarop zijn lichaam onrustig en vervelend aanvoelt en hij zich niet kan concentreren op gewone dagelijkse activiteiten.

#1 - Lutjebroek - Krijg Ik Parkinson?

De operatie

Medicatie helpt die momenten te onderdrukken. Maar als de ziekte verergerd, is er een moment waarop er nog een verhoging van de dosis niet meer inzit, vanwege schade aan andere organen en een andere nare bijwerking, hypermobiliteit. Daarbij gaat het lichaam grove oncontroleerbare bewegingen maken met armen en benen. "Dat ziet er heel raar uit", zegt Geurts. De operatie kan dan soelaas bieden.

Bij Deep Brain Stimulation-operatie worden twee boorgaatjes in de schedel gemaakt, waardoor elektroden in de hersenen aangebracht worden. Die staan via onderhuidse kabeltjes achter de oren in contact met een kastje. Dat kastje zit ook onder de huid, net onder het sleutelbeen. Vanuit dat kastje worden elektrische stroompjes afgegeven aan de hersenen, waardoor Parkinsonklachten verminderen.

#2 - Als een bom - Krijg Ik Parkinson?

Positieve verhalen

De ervaringen van patiënten nogal uiteen. Bij Ernst Daniel Smid was het resultaat enorm positief. In de talkshow OP1 vertelde hij alles weer te kunnen, nadat eerder zichzelf aankleden zelfs niet meer ging. Nu kan hij weer zingen, schrijven en typen. De ervaring Ger Geurts, zoals in de podcast blijkt, is minder positief.

De ruime voldoende die hij zijn leven na de operatie hoopte te kunnen geven blijft uit. "Je laat DBS toepassen en dan denk je van: daarna gaat het weer als een trein. En dan valt het wel een beetje tegen inderdaad", vertelt hij Laura.

Luister het hele verhaal van Ger in de podcast Krijg ik Parkinson.

Je luistert de podcast Krijg ik Parkinson van AVROTROS en NPO Radio 1, gemaakt door Laura Kors nu in een van je favoriete podcasts-apps, zoals: Apple Podcasts (link), Spotify (link) of via NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie