Achtergrond
KRO-NCRV

'Ik had er nooit aan gedacht dat ik parkinson zou hebben'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik had er nooit aan gedacht dat ik parkinson zou hebben'

Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen liep deze week mee bij het Parkinson Expertise Centrum in Nijmegen en leerde van alles over de ziekte die steeds vaker voorkomt. Luister naar haar reportages over jonge mensen met de ziekte en het effect dat bewegen kan hebben

Ook jonge mensen krijgen parkinson

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Het aantal jonge mensen met de ziekte in Nederland neemt ook toe. "Tien procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson is onder de veertig", vertelt neuroloog Bas Bloem die vindt dat we het beeld dat we hebben van de parkinsonpatiënt moeten bijstellen.

De jongste patiënt van Bloem is 13 jaar. "Het zijn mensen middenin in het leven, met kleine kinderen, relaties." Toch is de ziekte – net als andere hersenziekte – vaak onzichtbaar.

Luister naar de reportage met onder andere dertiger Annelien Oosterbaan. Ze is zelf arts, kreeg verschillende klachten, maar had nooit gedacht aan de ziekte van Parkinson. “Ook in mijn studie werd het beeld weggezet van trillende kromlopende oude mannen.”

Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson - deel 1

Gebruik bestrijdingsmiddelen

Het viel neuroloog Bas Bloem op dat veel mensen met parkinson afkomstig zijn uit de Bollenstreek. Er zijn sterke aanwijzingen dat luchtvervuiling en pesticiden bijdragen aan de groei van het aantal mensen met parkinson. “Een combinatie van erfelijke aanleg en in aanraking komen met pesticiden zorgt voor een verhoogd risico op het krijgen van parkinson.”

Luister hieronder naar de reportage met boerendochter Ans (69) bij wie onlangs parkinson geconstateerd werd, net als eerder bij haar vader en twee broers. “Mijn vader werkte met pesticiden. Mijn broer vertelde dat er zelfs óp de bloemkool werd gestrooid. Mijn vader heeft geen moment gedacht dat hij verkeerd bezig was.”

Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson - deel 2

Blijven bewegen

Sporten is topsport voor mensen met de ziekte van Parkinson. Maar bewegen is van groot belang voor mensen met de ziekte. “We weten inmiddels dat het regelmatig intensief bewegen klachten kan onderdrukken. En we hebben wat aanwijzingen dat het de ziekte kan afremmen”, vertelt promovenda Sabine Schootemeijer.

Luister naar de reportage over bokstraining voor mensen met parkinson met Jos die flinke klappen uitdeelt:

Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson - deel 3

Problemen met praten

Parkinson is een langzame progressieve ziekte die ook iemands spraakvermogen aantast. “In de spreekkamer hoor ik dat mensen dat een van de rotste symptomen van de ziekte vinden”, vertelt neuroloog Bloem.

Promovenda Janna Maas doet onderzoek naar de invloed van therapieën zoals logopedie. “Mensen kloppen vaak net wat te laat bij de logopodist aan. Het zou mooi zijn als we ze al eerder goed advies daarin kunnen geven.”

Verslaggever Anne van der Veen ging langs bij chocolatier Peter Doekbrijder die samen met zijn vrouw Loes ook workshops geeft. Praten is voor hem dus ook beroepsmatig belangrijk. Moeite krijgen met praten “voelt klote.” Zijn vrouw voelt de boosheid en onmacht. ”Je staat erbij en kijkt ernaar.”

Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson - deel 4

Het effect van stress

Tegen de ziekte van Parkinson is nog geen medicijn, maar in het Parkinson Expertise Centrum zijn ze elke dag bezig om het leven met die ziekte draaglijker te maken.

Neuroloog Rick Helmich onderzoekt of door stress de ziekte sneller verloopt. "Als deze theorie waar blijkt, dan kunnen we door stress te reduceren parkinson misschien afremmen." Helmich hoopt dan patiënten te leren stress uit te schakelen en hen handvatten te geven om hun klachten zelf te beïnvloeden.

Verhalen van Spraakmakers: de laatste ontwikkelingen rondom Parkinson - deel 5

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie