Wetenschap & Techniek
NOS

Nieuwe wetenschappelijke adviesraad: 'Moeten nog eerder klimaatneutraal zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe wetenschappelijke adviesraad: 'Moeten nog eerder klimaatneutraal zijn'

De nieuw gevormde Wetenschappelijke Klimaatraad komt met een eerste advies aan het demissionaire kabinet. De raad is opgericht om de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd te adviseren over klimaatbeleid op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Voorzitter Jan Willem Erisman van deze raad vertelt hierover in NOS Met het Oog op Morgen.

"Het klimaat wacht niet op een kabinet", zegt Erisman. "Het wacht niet op regeringen. Het klimaat verandert gewoon door. Willen wij daar wat aan doen, dan moeten wij maatregelen daarvoor nemen. Dat betekent dat je toch het klimaatbeleid ambitieus zal moeten inzetten."

"Met het huidige beleid streven we naar een reductie van 55 procent van de broeikasgassen in 2030 en een klimaatneutraal Europa in 2050. Wij adviseren om die doelen nog eerder te halen."

'Nog eerder klimaatneutraal'

"De Europese Wetenschappelijke Klimaatraad heeft allerlei scenario's en studies op een rij gezet. Daar is uitgekomen dat Europa veel eerder dan 2050 klimaatneutraal zou moeten zijn", aldus Erisman.

"Dat is een ontzaglijk grote opgave, maar we hebben tijd. Dat betekent wel dat je tijdig plannen moet maken en die ook ten uitvoer moet brengen."

'Wetenschap zegt dat het mogelijk is'

"Wij adviseren de overheid vanuit de wetenschap. Ons doel is om de overheid te helpen de eigen doelstellingen te halen en hoe je dat zo goed mogelijk doet", vertelt Erisman.

"De wetenschap zegt dat het mogelijk is. We kunnen de doelstellingen halen. Dat betekent wel dat je als maatschappij zal moeten veranderen en daar moet je nu mee beginnen. Het zou doodzonde als de politiek onze adviezen niet volgen."

r1jn klimaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie