Slapen mensen slechter als het volle maan is?
- Nieuws
- Slapen mensen slechter als het volle maan is?
Schaapjes geteld maar toch niet in dromenland terechtgekomen? Daar kunnen legio redenen voor zijn, van te kort geleden koffie tot een typische piekernacht. Maar sommige mensen geven de volle maan de schuld. Zit daar enige logica achter? Slaapdeskundige Karin Dekker zet de feiten op een rijtje bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het licht en de aantrekkingskracht van de maan zouden invloed hebben op de slaap van mensen, zo gaat de theorie. Die aantrekkingskracht is een magnetisch veld wat op aarde eb en vloed reguleert, vertelt Dekkers. "Daarvan weten we in de dierenwereld dat dat effect heeft."
Klokjes
Chronobiologen onderzoeken de invloed van tijd en alles wat te maken heeft met onze interne biologische klok, zoals dag en nacht. Onze circadiane klok wordt gelijkgesteld onder invloed van licht en donker. Maar daarnaast is er nóg een klok en die stelt zich gelijk aan de maan, wat ongeveer 29,5 dag duurt. "Vooral bij krabben hebben ze daarover wat ontdekt", vertelt Dekkers.
Kaars
"Er is wel wat gevonden", zegt Dekkers. Zoals bij vissen, die op basis daarvan hun eitjes leggen. "Maar bij mensen is er heel weinig gevonden", gaat de slaapdeskundige verder. Aan het licht kan het niet liggen. Maneschijn is goed voor ongeveer een halve lux, waar een brandende kaars één lux licht geeft.
Lees ook:

Waarom is gapen aanstekelijk?
Overdenken
Dekkers denkt dat het om een selffulfilling prophecy gaat. "Als jij je druk maakt over dingen, gaat het op een gegeven moment een rol spelen", aldus de slaapdeskundige. Als je bijvoorbeeld altijd een glas melk drinkt voor het slapengaan, denk je dat je daardoor in slaap valt.
Er is echter wel een relatie gevonden tussen slechter slapen en de aanloop naar een volle maan, vertelt Dekkers. "In slaap vallen duurt dan langer, ook wanneer de maan weg is." Bovendien heeft dat invloed op de menstruatie van vrouwen, aangezien die zich synchroniseert met de nieuwe of wassende maan.
Oertijd
Maar komt dan het idee vandaan dat een volle maan invloed heeft op slaap? Eén van de populairste verklaringen is dat het uit de oertijd stamt, omdat we toen afhankelijker waren van licht en donker. Bij een volle man kan je 's nachts goed zien en dus alert zijn en de grot verdedigen, legt Dekkers uit.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!