Gezondheid
KRO-NCRV

Slapeloosheid 'veel groter' probleem dan het zou moeten zijn: 'Oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slapeloosheid 'veel groter' probleem dan het zou moeten zijn: 'Oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn'

Met deze hitte is het voor velen lastig om in slaap te vallen. Maar één op de tien Nederlanders heeft er structureel last van en dat kost de economie jaarlijks bijna 3 miljard euro, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Als je langdurig slecht slaapt, kan dat tot problemen leiden op het werk en behandelingen worden vooralsnog niet vergoed. "Het probleem is groter dan het zou moeten zijn", zegt slaapwetenschapper Merijn van de Laar bij Spraakmakers.

Van de Laar legt uit dat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor slapeloosheid. Zo kunnen mensen er al van kinds af aan gevoelig voor zijn, bijvoorbeeld door een onveilige hechting of een onveilige omgeving. Maar het kan bijvoorbeeld ook komen door een genetische aanleg, een depressie of de overgang. "Schermgebruik is veel over te doen geweest. In de wetenschap zien we dat het niet per se slecht hoeft te zijn. Het licht is niet iets wat je wakker houdt", voegt de slaapwetenschapper toe.

Cognitieve gedragstherapie

Acht uur slaap is geen vereiste voor een goede nachtrust, meldt Van de Laar. "Dat is een mythe." Tussen de zes en acht uur is voldoende. Van de Laar adviseert om goed te bewegen. "Dan word je slaperiger." Daarnaast kunnen slaapmiddelen helpen, maar vooral cognitieve gedragstherapie heeft veelbelovende resultaten. "Daar zien we heel sterke verbetering, zo’n 80 procent verbetert binnen een paar dagen."

Basisverzekering

Die gedragstherapie zit echter niet in de basisverzekering en gemiddeld heeft men zes sessies nodig om verschil te merken. "Die kosten zijn zeker een drempel", zegt Van de Laar. "Ik denk dat dit onderzoek beleidsmakers kan motiveren om het meer in te zetten in de basisverzekering."

Werkcultuur

Jannes van der Welde van de werkgeversvereniging AWVN is "verrast" door het onderzoek. Waar AWVN vooral onderzoek doet naar de mentale gezondheid op de werkvloer, meldden de respondenten slapeloosheid niet als een probleem. Van der Welde adviseert werkgevers om open cultuur te creëren, zodat werknemers eerlijk kunnen vertellen over hun problemen.

'Compleet nieuw leven'

Beller Jolande van der Werff heeft "alles geprobeerd", dus gebruikt ze een slaapdrankje dat niet is toegestaan in Nederland. "Als mensen baat hebben bij een psychologische benadering, moet het gewoon vergoed worden." Ook luisteraar Marlene de Vries zegt dat de "weerslag" op haar mentale gezondheid vooral een issue is. "Je wordt somber en je kan minder dan je zou willen." Beller Robert Luiks had slaapapneu, maar sinds een operatie gaat het beter. "Ik heb een compleet nieuw leven."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie