Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Drinkbaar slootwater: wordt dat ooit mogelijk in Nederland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drinkbaar slootwater: wordt dat ooit mogelijk in Nederland?

Zou het niet prachtig zijn als je zou gaan wandelen en als je dorst hebt gewoon een slok water uit de sloot of rivier kunt drinken? Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers zocht uit of dat in de toekomst (weer) mogelijk is in Nederland.

Video niet beschikbaar

Giftige rivieren en sloten

Zonder vervuiling zoals pesticide of herbiciden krioelt het van het leven, constateert verslaggever Bleumers in een onderzoeksvijver van de Universiteit van Wageningen. Maar een stukje verderop op het terrein is het slecht gesteld met het leven in de nagebootste sloot. "We hebben kroost uitgezet, dat is allemaal weg. Je ziet ook dat de planten zwart zijn, dat komt van de pesticiden", legt hoogleraar chemische stress ecologie Paul van den Brink uit.

Vooral uit de sloot met insecticide bestrijdingsmiddelen zou hij geen slokje durven nemen. "Die hebben een neurotoxische werking. Naast pesticiden in de sloten en industriële en chemische vervuiling in de grote waterwegen, is ons oppervlaktewater steeds vaker vervuild met geneesmiddelen, legt Van den Brink uit.

Hittegolf en water

In Wageningen testen ze ook hoe verschillende soorten water reageren op hitte. "Deze sloot wordt kunstmatig 8 graden warmer gemaakt. Zo kunnen we de effecten ervan op een heel ecosysteem testen." De gevolgen zijn volgens Van den Brink duidelijk merkbaar. "Organismen nemen bij warmte stoffen zoals pesticiden sneller op en algen groeien sneller."

Van den Brink zegt dat met de komst van de waterzuiveringsinstallaties in de jaren '50 tot '80 de kwaliteit van ons water enorm is verbeterd. "Hoe meer je zuivert, hoe schoner het water." Toch zouden hij en Maarten na dit verhaal niet snel een slokje uit een Nederlandse rivier drinken. "De afgelopen tien, twintig jaar is de waterkwaliteit niet meer toegenomen." Dus of we ooit een slok kunnen nemen uit de sloot, die kans is heel klein.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie